日本人唔食小龍蝦直接踩碎當肥料 中國網友感到驚訝

118 回覆
311 Like 2 Dislike
人地當垃圾支那就當寶
果然係垃圾民族

春卷龍
日本人唔食三文魚,但你d香港人就當三文魚係寶,又腥又臭都唔知有乜好食

日本人邊到唔食三文魚呀 咩都唔識 人講你又講

之前成日有掃盲走去日本問日本人
有個日本人話佢答香港人訪問次次都問食唔食三文魚
食呀,佢仲答得好搞笑話噉話「下次要表演食三文魚俾香港人睇」
咁多寄生蟲你食埋我果份

咁日本嘅crayfish同支那小龍蝦係兩種唔同生物嚟

有乜分別 用英文講就當唔同

日本牛奶飲到快高長大
支那牛奶就………
你話有乜分別

你個頭就快高長大
食完係咪會有橫紋肌肉溶解症
咁多寄生蟲你食埋我果份

咁日本嘅crayfish同支那小龍蝦係兩種唔同生物嚟

有乜分別 用英文講就當唔同

日本牛奶飲到快高長大
支那牛奶就………
你話有乜分別

生長環境唔同就唔係同一樣生物
香港土生土長同加拿大香港人 有一個基因突變唔係人類dna排列?

我建議你串人之前重新睇下本中學bio書咩叫speciation
利伸,唔識
食小龍蝦同食寄生蟲有咩分別,
係得大陸人先會食得咁滋味

魚蝦蟹都係咁,你可以唔好食魚蝦蟹
唔好見大陸就盲反啦
crayfish外國大把人食
話好撚污糟個D 你平時食既蟹/蠔咪又係腐食/濾食性生物
d大陸同事超鐘意食
用麻辣整,

講起呢樣,有次個fd去南京公幹,佢個客帶佢地去食小龍蝦,由7點開始搣到人地收舖都未搣完,搣到手指痛又食唔飽,仲要驚食左落肚有肌肉溶解症,笑到標眼水
直接踩碎
大把美國人食啦 唔見你地話美國人

咪撚鳩吹啦
過到FDA先再講啦

未撚見過人食crawfish定未去過美國?
南部Louisiana Mississippi果d大把人食

我o係LA同NY都唔見人食
佢地食都食龍蝦啦,呢邊咁多

日本人不吃小龍蝦,除了極少部分被當成食材,其他大量都被漁民當場「人道毀滅」,直接踩碎當成肥料,小龍蝦對當地漁民的收入僅佔4%。)

〔即時新聞/綜合報導〕中國人什麼都吃,最近吹起吃小龍蝦風潮,日前荷蘭小龍蝦氾濫,大批中國網友高喊要幫忙消滅,最近日本小龍蝦也多到成[s[s中心[/s][/s]災,不過他們並未邀請中國人幫忙吃,直接把小龍蝦當成肥料,不少中國人驚訝說,「震驚!日本人都不吃的肥料,竟然是中國人的美食!」

日本人不吃小龍蝦,嚇壞大批中國饕客。

日前丹麥生蠔、荷蘭小龍蝦、北美螃蟹出現泛濫問題,大批中國網友極力爭取幫忙「吃光」。綜合外媒報導,最近日本北海道釧路市阿寒湖的小龍蝦也泛濫成災,當地相關單位認為這會破壞湖水生態,因此嚴密控制這種外來物種的繁殖。

除了阿寒湖,日本許多湖泊也出現小龍蝦的蹤跡,據傳除了極少部分被當成食材,其他大量都被漁民當場「人道毀滅」,直接踩碎當成肥料,小龍蝦對當地漁民的收入僅佔4%。

報導指出,小龍蝦在1930年代進入中國,由於繁衍速度快,是外來物種禍害的典型代表,日本許多大學及研究單位仍在尋求科學方式驅趕小龍蝦。

針對日本做法,大批中國網友感到可惜,有人驚訝說,「震驚!日本人都不吃的肥料,竟然是中國人的美食!」也有人呼籲,「出口到中國來啊,國內現在老貴了」、「給我補貼,我去湖邊做成油燜大蝦寄國內,一年幫助你們滅絕」。

http://news.ltn.com.tw/news/world/breakingnews/2202787

請我都唔撚食

咪撚鳩吹啦
過到FDA先再講啦

不如你google下crawfish LA/NY 有幾多間餐廳有?
通常cajun food地方先有
年年long beach 都有 crawfish festival https://www.longbeachcrawfishfestival.com/
食crawfish同食lobster冇衝突架喎
大陸個d 重金屬小龍蝦

咪撚鳩吹啦
過到FDA先再講啦

不如你google下crawfish LA/NY 有幾多間餐廳有?
年年long beach 都有 crawfish festival https://www.longbeachcrawfishfestival.com/

係既,我無去食cajun food
我食lobster咋
有得食lobster仲去食crawfish?
支那畜就係低賤。
唔好見大陸就盲反啦

眾人皆醉撚
唔好見大陸就盲反啦

香港 buffet 都大把鬼佬食啦。。。

咪撚鳩吹啦
過到FDA先再講啦

係既,我無去食cajun food
我食lobster咋
有得食lobster仲去食crawfish?

唉...
狗都唔屌
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞