歷史係咪最無用嘅文科學系?

55 回覆
6 Like 78 Dislike
你話打政府工好似學政治比較適合;訓練批判性思考好似哲學好啲;發現文物似係考古學家專長;翻譯古籍似係翻譯員工作;借古鑑今好似學多啲經濟,軍事同時事比較有用

重要啲史料係人都睇得明 諗極都唔明歷史呢一系嘅存在意義
真喺搵唔到食,但喺如讀得通透嘅話 真喺可以幫你吹吉避凶。由其辦公室政治,點樣為人處事 ,歷史真喺俾到你參考。
聖經科先係
聖經科先係

宗教會搵唔到食?
外國做到可以上神枱
neil ferguson啲書冇乜料都可以搵好多錢
外國做到可以上神枱
neil ferguson啲書冇乜料都可以搵好多錢

小數例子,其實外國你唔係名牌大學畢業,好多人都係搵少過理工科既
講真,哈佛最出名嘅文科degree PPE都唔包歷史喇 證明人地都覺得讀歷史用途不大
講真,哈佛最出名嘅文科degree PPE都唔包歷史喇 證明人地都覺得讀歷史用途不大

牛津自膠
歷史中意既話自己讀都得,除非想做研究
其實歷史都可以係一種邏輯

語言 文字 生物演化
study of historical pattern就有經濟效用
純art of history就藝術方向

.....
只講搵錢,有邊科非專科係有用?
我係文科生讀歷史
如果你針對工作範疇 你可以話佢冇用
但如果個方向係學點做人
每個朝代既制度 行政 什至君臣之道
絕對係工作上 待人處事上
灌輸到好多正確方向比你

簡單講句 讀過歷史
參透到 又學點識做人 份工咪長
掉番轉 能力高 但唔識做人 狗眼既 幾叻都留不得
上面話冇用既人係咪得一套monoeconomical sense?
單一文化係人類文明大敵 小心

讀歷史真係幾好玩
同埋你會學到古人成功/失敗既原因
從而應用係日常生活
當然讀得就預左乞食
因為依科可以話冇市場需求

利申Hist 5*

用英文讀都可以話練下英文學下d字

中文讀基本上冇用
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞