【氣象】(2017年9月下旬)旬初廣闊低壓槽帶來驟雨,旬末副高支配天色良好

351 回覆
6 Like 0 Dislike
今年副高真係強得有啲離譜 除左西風槽活動比較弱以外仲有冇咩原因可以解釋到

今年副高強?
巴打睇番天文台每月回顧先

其實整體應該都比早幾年強 亦因爲咁先令今年幾個影響華南沿岸嘅熱帶氣旋都有比較偏西嘅路徑而影響香港
而9月呢個時間中國東南部到華南上空上空由高至低層都比副高控制 都顯示副高好強
嚟緊雖然地面高壓南下 但中層以上應該仲會喺副高嘅控制下 所以先有個咁嘅疑問

熱帶氣旋路徑視乎當時既大氣系統,
這個不評論。

如果副高係特別強,撇除打風食下沉之類既其他因素,早幾年大概由5月尾至6月頭開始乾煎,酷熱警告經常出雨都唔多滴,咁就真係特別強。

不過今年天氣都算奇怪 初夏有段時間副高一直佔據華南 西太幾乎形成唔到熱帶氣旋 之後就係季風槽偏弱 而家就到副高一直維持強勢 轉涼天氣仲要再等等
今日普遍34度
市區有站近35
新界有站36+
副高係咪太南 搞到啲風出唔到世?

係 位置上偏西偏南令熱帶氣旋好難發展 另外就係季風槽好弱 西南季風去唔到西太都係不利因素
今年副高真係強得有啲離譜 除左西風槽活動比較弱以外仲有冇咩原因可以解釋到

今年副高強?
巴打睇番天文台每月回顧先

其實整體應該都比早幾年強 亦因爲咁先令今年幾個影響華南沿岸嘅熱帶氣旋都有比較偏西嘅路徑而影響香港
而9月呢個時間中國東南部到華南上空上空由高至低層都比副高控制 都顯示副高好強
嚟緊雖然地面高壓南下 但中層以上應該仲會喺副高嘅控制下 所以先有個咁嘅疑問

熱帶氣旋路徑視乎當時既大氣系統,
這個不評論。

如果副高係特別強,撇除打風食下沉之類既其他因素,早幾年大概由5月尾至6月頭開始乾煎,酷熱警告經常出雨都唔多滴,咁就真係特別強。

不過今年天氣都算奇怪 初夏有段時間副高一直佔據華南 西太幾乎形成唔到熱帶氣旋 之後就係季風槽偏弱 而家就到副高一直維持強勢 轉涼天氣仲要再等等

個人認為比較正常,今夏西南氣流活躍程度正常番,和副高共同影響多番雨水,呢個先係夏天,夏天應該係炎熱有雨才是對的。

不過現時想明顯轉涼就要等等
今日普遍34度
市區有站近35
新界有站36+

上水最高37.2
交合又偷偷調高左聽日個氣溫預測

又調高左
冷空氣積埋積埋 黎個大爆發
副高咁強,希望可以見證到個可以喺屋企欺冷氣嘅聖誕節
最中意keep住15左右 好憎冬凍幾日又回暖返幾日咁
btw 08寒潮keep住12度真係好正
從海路進入的微弱東北季候風預料今日到香港
副高咁強,希望可以見證到個可以喺屋企欺冷氣嘅聖誕節

明明尋日仲預測今日有雨嫁,而家
明明尋日仲預測今日有雨嫁,而家

今朝沙田好撚大雨
最中意keep住15左右 好憎冬凍幾日又回暖返幾日咁
btw 08寒潮keep住12度真係好正

16寒潮睇住個氣溫得一兩度都好爽
菲東果舊有無機會發展?

本次東風潮達某個「八號風球」風力

又bin c
菲東果舊有無機會發展?

基本上目前副高太強好難生成 西南季風又淨係去到南海 假如入到南海可能仲有得觀望下 唔係短期內都好難發展起嚟
但而家成個西太都仲喺副高控制 加熱下海水潛熱會繼續上升 話唔定之後可能煲出另一隻怪物
調強左聽日雨勢

又bin c

又bin c

蓮花大風過今日好多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞