2020 年東京奧運 日本要用「人工流星雨」感動全場

187 回覆
530 Like 12 Dislike
日本仔
日本真係全球最優秀既國家
反觀08年支那奧運

當年京奧不知幾多高登仔吹奏,話好壯觀,自認中國人

其實老共慢慢黎就唔會搞成咁
太心急了

導火線係雙非
佢唔好彩啦,睇左2001年獅子座流星雨,睇完嗰次之後十幾年都再無其他流星雨可以滿足到佢
完全係唔同級數
8千美金好平咋wo

1粒。。。

當佢放1000粒, 8百萬美金, 6千幾港紙, 計埋支火箭, 香港幾個區議會一年起埋D狗屎垃圾都冇左幾億 (一區一億)

參考下
嚟緊支那國慶煙花23分鐘燒1300萬
http://hk.apple.nextmedia.com/news/art/20170914/20152485
國慶煙花年年燒
奧運就四年一次

奧運仲要係世界盛事 對日本經濟都會有影響
煙花係圍內打飛機

係畀啲奶共港企/支企/社團贊助煙花去表忠
惑星大気突入環境模擬装置
咁多五毛
8千美金好平咋wo

1粒。。。

當佢放1000粒, 8百萬美金, 6千幾港紙, 計埋支火箭, 香港幾個區議會一年起埋D狗屎垃圾都冇左幾億 (一區一億)

每粒得三秒鐘,流星雨起埋每次100粒一齊放
一千粒玩到半分鐘
日本真係全球最優秀既國家
反觀08年支那奧運

當年京奧不知幾多高登仔吹奏,話好壯觀,自認中國人

又鞭

8千美金好平咋wo

1粒。。。

參考下
嚟緊支那國慶煙花23分鐘燒1300萬
http://hk.apple.nextmedia.com/news/art/20170914/20152485
國慶煙花年年燒
奧運就四年一次

奧運仲要係世界盛事 對日本經濟都會有影響
煙花係圍內打飛機

呢個仲要係高科技新嘗試
起奧運搞一搞,只要做得好
剩係個廣告價值已經超值到極
到時邊到有盛事都搵日本
個價係d咁大型盛事又真係好小錢
屈機係好多地方都睇到?

睇圖好似成個日本中國地區都睇到
忽然間想2020去東京
奧運會場咁光睇得到流星咩?

香港都睇到煙花啦
日本個隻仲光好多
屈機係好多地方都睇到?

睇圖好似成個日本關東地區都睇到
忽然間想2020去東京

我係到做咩
不過,人工流星雨的造價可不便宜,每顆流星源要價約 8 千美元,相當於 24 萬新台幣;無數流星掠過夜空,這奢華夢幻的景象可真的是所費不貲。

香港人表示: 好貴咩?

用大白象d錢去整,有成幾千萬粒
個日多雲點算

人工驅雲
北京奧運開幕式的煙花,估計全球有十億人收看,不過北京奧組委十二日坦承,部份轉播畫面,其實不是現場影像,因為開幕當晚的夜空,能見度不高,所以必須用電腦動畫來代替。
奧運會場咁光睇得到流星咩?

2001年嗰次流星雨,喺屯門市中心都睇到火流星啦
佢人工仲要光啲
不過,人工流星雨的造價可不便宜,每顆流星源要價約 8 千美元,相當於 24 萬新台幣;無數流星掠過夜空,這奢華夢幻的景象可真的是所費不貲。

香港人表示: 好貴咩?

用大白象d錢去整,有成幾千萬粒

咪話人工流星雨,登陸火星都夠啦
北京奧運開幕式視頻效果技術人員稱,奧運開幕日在電視機出現的廿九個腳印煙花其實是效果造成。

工作小組人員高曉龍近日透露,事實上當時放了這廿九個腳印煙花,但考慮負責轉播的北京奧運會轉播有限公司受限於天安門廣場的禁飛令及危險性,航空拍攝飛機無法一路跟隨廿九個煙火腳印,最後決定用電腦3D動畫代替航拍實景,這個決定得到北京奧組委和國際奧委會的同意。

電視觀眾在家中看到的五十五秒影像都不是真的,只有最後一步跨入鳥巢的「腳印」是實景拍攝。
唔剛射過啲幫手炸去北京

好地地討論俾你個低質留言影響晒
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞