走遍塞浦路斯南北9日

英格蘭銷藥員

65 回覆
18 Like 3 Dislike
英格蘭銷藥員 2025-08-04 01:19:13
第二日,福頭老師:好熱好鬼熱

之後就即刻搵間餐廳食飯,因為太熱所以都冇乜點諗,坐低嗌咗碟İskendar kepab 加杯啤酒盛惠€13,其實係呢度嚟講係幾貴,有刻佢一半都好貴,去做本地人生意嘅餐廳唔會係呢個價錢,所以之後我都限制每餐€6-7,我寧願花錢去酒吧都唔想洗錢喺啲貴價唔包嘅餐廳。

食完去廁所就上演上個post講嘅悲劇。之後行過一間書店,佢後院係一間cafe,幾有特色,古雅得嚟又帶點新穎。書店嗰頭就喺正Arabmehmet,嗰度一列屋都好靚。


跟住去定客運站探一探路,個站都幾遠,事後先至Girne城門附近已經有一個站。

塞浦路斯嘅天氣莫講話熱過香港,係直情熱過非洲。我利用最後一滴血,一路行捱到返去hostel,唞咗兩個鐘再出發。我去咗一間教堂叫Πεφανερωμένης聖母堂,我簡單祈個禱點枝蠟燭,我問其他人今晚有冇崇拜,嗰啲態度西到好似索左佢老豆咁,希臘人除咗我自己熟絡嘅朋友之外,其他基本上都係好冷淡,同土耳其人好唔同。出咗教堂搵啲嘢食,返嚟就準備執好行裝,第日上路。
牙痛不是病 2025-08-04 07:23:50
餐飯$13+唔知幾錢
聖上駕崩 2025-08-04 10:13:30
//塞浦路斯嘅天氣莫講話熱過香港,係直情熱過非洲//

南歐 地中海一帶嘅地方 夏天熱過東南亞 又熱又曬又乾
有熱浪時就同非洲差唔多
所以有啲人話「香港世一熱」真係笑而不語
英格蘭銷藥員 2025-08-04 12:06:05
喺英國,25度嘅時候啲人嗌熱。
聖上駕崩 2025-08-04 12:24:47
佢哋冇去過歐洲㗎
英格蘭銷藥員 2025-08-06 03:10:07
第三日,一路向北

一朝早就出發行去關口過關,跟住去附近嘅巴士站,去到Girne城門發現成排軍人喺度準備演習,前面有個講台,基本上膊頭有花𠺌都喺晒度,仲有啲保鑣護送啲高官 ,所以封咗路,我即向住總站嘅方向再行,好彩冇幾遠就有個站,上咗小巴去凱里尼亞,途中見到山坡上有塊巨型北面國旗。


去到擺低啲嘢就去周圍行吓,冇幾遠就係海邊,唔知點解腦海中即刻浮現出Mama Mia嘅畫面。

呢度有好多廢棄嘅教堂,主要都係東正教堂,其實聯合國同歐盟喺保育北面嘅教堂係做咗好功夫,如果早10年嚟到應該全部都係頹垣敗瓦。雖然鎖咗,但係我攝部手機入去影到內部

沿途嘅街道左穿右插,冇Google map搞唔掂。

海邊有一座城堡,係以前威尼斯共和國統治嘅時候起嘅。入面就有間小教堂嘅遺跡。

行到去樓頂就可以俯瞰整個城市同埋遠眺地中海。

嗰度有個展館,展示一艘古希臘時期嘅貨船殘骸,入面裝住嘅貨物喺打撈嘅時候依然完好。最重要嘅係入面開行冷氣。
英格蘭銷藥員 2025-08-06 03:11:36
呢幾日真係好攰,加上網絡好慢,所以出得好慢,我返到屋企應該會開行turbo
吉法師 2025-08-06 06:17:24
留名 上年去Larnaca出差3日 可惜唔夠時間周圍去 想去Pahpos Nicosia 🤦‍♂️
英格蘭銷藥員 2025-08-06 12:25:16
今次冇時間去柏科斯,如果唔係就真係可以圍繞成個島遊一圈
英格蘭銷藥員 2025-08-06 21:37:15
第三日,望吓山望吓海Girne旅行

睇完就去搵嘢食,去咗檔土耳其嘢,嗌咗碟Sarma,諗住平時食開羅馬尼亞嗰款實無死,點知酸到仆街,不過份量真係多到下餐都唔使食,盛惠T£450 ($86)。

食完就出發去山上一條村Beylerbeyi,嗰度有一間博物館,前身係修道院,原先屬於天主教普雷蒙特利會,叫做山上聖母修道院。講開其實塞浦路斯嘅東正教堂同清真寺好多原先都係天主教會嘅,你睇吓建築造型就知,咁係因為喺拜占庭帝國喺當地失勢一直去到鄂圖曼帝國征服之前,塞浦路斯都係俾嚟自西歐嘅天主教政權管治,所以王室信天主教,民間就信東正教。後嚟修士全部都還俗娶妻,去到鄂圖曼帝國時期為咗巴結希臘人嘅支持,抗衡威尼斯為首嘅西歐國家,就定東正教做唯一合法嘅教會,因此將修道院轉讓比東正教,但亦都至此丟空。

牆上嘅壁畫幾乎剝落




之後返到去食飯嘅時候,嗌咗碟çorba,入面係啲張嘅頭頭尾尾,但住得好入味,配埋辣椒同醃椰菜一流,加埋焊過嘅法包先收嗰T£360

夜晚瞓覺遇着個仆街,凌晨4點開晒燈執行李,仲要帶大聲講電話,成冇瞓過咁滯。
乙武洋匡手忙腳亂 2025-08-06 21:40:58
Plan緊去睇波
聖上駕崩 2025-08-06 21:53:25
北面物價係咪好低 (最少低過南面)
英格蘭銷藥員 2025-08-06 21:54:32
睇咩地方,遊客區嘅話一樣
英格蘭銷藥員 2025-08-07 02:29:02
第四日,廢墟探索

一朝早渾渾盪盪咁執拾好上路去法馬古斯塔,今次坐嘅小巴dolmuş,唔係16座嗰種,而係Benz七人車舒服好多。講開dolmuş呢隻字嘅意思就係擠擁咁解,sarma喺土耳其同塞浦路斯又會叫做dolmades,意思就係塞滿。因為喺小巴,唔坐滿,司機係唔會走人,結果就等咗半粒鐘。我想講北面嘅公路因為土耳其泵水整靚,仲好過南面。

到達之後我想擺低喺個apartment到先,你冇聽錯,我嗰晚租咗個apartment,但原來個屋苑有分兩期,網絡完全一樣樣,屋主係行船嘅,所以係佢老豆負責打理,佢好好人特登揸車過嚟接我過去同埋擺我個行李,佢之後仲好好人拎埋上間屋度,佢仲要車埋我去古城嗰頭,之後再車番我,做埋我司機,真係唔話得。

去到之後因為尋晚食得太多辣椒,所以搵咗個公廁爆石,個公廁有人打理但唔使錢。

古城入面係有幾十間教堂,當然全部都係荒廢咗或者面咗做博物館,成個古城有啲似迪士尼美國小鎮大街嘅放大版。

聖佐治/西米安教堂,基本上得番堆爛石頭,但係勉強可以睇到原先嘅規模,最可幸嘅係牆上仲有少量殘餘嘅壁畫,諗住嗰啲標注嘅名都可以估到係邊個。
左至右:聖巴西流、聖尼古拉、聖斯比理敦

可能係聖金口約翰

聖母先天


無獨有偶,呢度都有哥特式清真寺,十字架窗框仍然保留,但係唔知點解個尖頂又係冇咗。


呢座聖佐治教堂係喺個迴旋處中間


城門口上有座燈塔
英格蘭銷藥員 2025-08-10 02:24:58
第三日,鬼城

跟住沿住城門出去就行到去一個小碼頭,嗰度泊咗好多遊艇仔,再行就見到一座新落成嘅屋苑,屋苑嘅隔離就係軍營


呢個軍營出面望落似係荒廢咗嘅屋,但係如果望返地圖其實只係掩眼法,一面係軍寨嚟。

呢度之所以有一個軍營係因為法馬古斯塔遠近馳名嘅鬼城Βαρώσια就係喺呢度,成個區都用圍欄包住咗,只係開放一個比人同比車嘅出入口,兩個出入口都有警察守衛。Βαρώσια原本係法馬古斯塔嘅旅遊熱點,所有度假酒店同海灘都喺嗰度,墟冚程度同今日嘅拉納卡同利馬索一樣,而整個區都係屬於希臘人嘅物業,1974年土耳其入侵嘅時候,當進攻到法馬古斯塔嘅時候,Βαρώσια嘅希臘人擔心被屠殺所以全部人一夜之間全部走難去南面,整個地方至此丟空,北面政府堅持呢啲地原先係屬於土耳其人,係英國殖民政府故意轉讓比希臘人,而希臘人就堅持係屬於佢哋,因此呢啲希臘人業主就要求聯合國代為管理呢啲物業,呢幾十年嚟,一直都喺北面乃至國際法庭打官司,的確有成功賠償比小部份希臘人業主,但係所有嘢就好似福島咁荒廢咗,因為太多人搶掠一空,所以北面政府決定圍起佢,仲索性發展做一個遊樂場咁。


免費入場,門口有單車、踏板車同高爾夫球車租又有花園、cafe,如果你有手袋嘅話警察會喺門口係咁咦查你,我係喺晏晝嘅時候行,烈日當空之下,極度辛苦,所以千祈唔好呢個鐘數去,入到去有整好嘅車路、行人路同單車徑,至於兩側嘅建築就圍住寫明有坍塌嘅風險,喺海邊嘅一小段甚至有海灘同cafe俾遊客戲水玩樂,簡直就係消費希臘人瘡疤嘅樂園。

遇到一個旅行團,個導遊講嘢個腔調好似軍訓咁機械式,好似機關槍咁吐字冇起伏,每句嘢開頭都係Ladies and Gentlemen 好奇怪,因為所有建築都係聯合國管,所以其中一座大廈就俾聯合國維和部隊佔用,門口掛住斯洛伐克國徽。行咗個𡃁鐘就頂唔順,要出發去搵地方休息,如果唔係我驚有中暑嘅風險

出咗去就嗱嗱臨搵地方食嘢休息。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞