繼鴻星之後,今日又輪到金鐘嘅名都酒樓。35年歷史,又係好多人嘅「集體回憶」。一如所料,又有人開始怨天怨地,話個市道點差點差,搞到老字號都做唔住。
我又要講多次,大家可唔可以唔好再咁表面?一間餐廳執笠,尤其係呢種食老本嘅集團式酒樓,從來都唔係單一原因。將所有問題賴晒落經濟,只係為佢哋嘅失敗搵一個最方便嘅藉口。
我哋再睇多次數據,用事實去擊破啲無謂嘅愁善感:
香港經濟係向上行,GDP有增長,失業率跌到3.1%嘅低位,打工仔人工中位數都升穿兩萬。個大環境明明唔差,點解有啲餐廳會死?
答案就係「性價比」三個字,而名都酒樓嘅死,就係敗喺對呢三個字嘅徹底蔑視。
我哋唔講佢啲鮑參翅肚,就講一樣最基本、最能夠睇到一間餐廳良心嘅嘢:一碟油菜。我聽聞,名都酒樓一碟普普通通嘅灼菜心、芥蘭,竟然夠膽死收你 $75!
$75係咩概念?
$75,喺我哋任何一間兩餸飯店,已經夠你食兩餐,餐餐有魚有肉有菜,仲可能有錢找。
$75,你係用嚟買一碟用滾水淥熟再加啲豉油嘅菜。
呢個就係問題嘅核心。當你嘅定價策略,已經完全脫離地氣,脫離市民嘅消費認知,你憑咩生存?你賣嘅唔係食物,係一種基於「我係名牌酒樓」嘅傲慢。當市民用三、四十蚊就可以喺兩餸飯店解決一餐,食得飽、食得滿足,點解要用近乎雙倍嘅價錢,去你度食一碟菜?
所以,「名都酒樓之死」係必然嘅結局。佢唔係死於經濟不景,而係死於傲慢,死於與時代脫節,死於極低嘅性價比。佢嘅結業,唔係香港嘅悲劇,而係市場淘汰機制嘅一次完美示範。消費者用銀包投票,話畀呢啲不思進取嘅集團知:我哋唔再係水魚。
如同上星期鴻星集團一樣,我喺度大膽預言,名都絕對唔會係最後一間。所有仲活喺過去,以為靠個名、靠個地點就可以亂開價嘅飲食集團,如果唔識得反省,唔去學習兩餸飯嗰種貼地、務實、高性價比嘅精神,你哋嘅下場,只會同名都一樣。
呢個唔係結業潮,係洗牌潮。消費者醒覺了,跟唔上嘅,就注定被淘汰。