過咗售票處馬上有小賣部,35k(~HKD10.5)一個椰青
當地物價而言或者偏貴 但咁方便抵佢賺嘅

每人都買咗個解暑
督果肉會有少少汁出到嚟,應該幾新鮮
上網睇人話獨立宮大門前有劏遊客嘅椰子小販,我哋今次無見到
話唔定越南政府趕走哂小販,決定自己攞埋嚟做
越戰時曾被破壞,南越重建時外型用咗漢字槪念
英、法文字描述好古感,
話呢樣係東方哲學、古老象形文字,唔提直接漢字
以前接持政要、客人的大廳、會議室
空間比想像中細

會議廳,聲稱放到500人
但應該要夾硬塞滿先做到

1975年南越總統阮文紹Nguyễn Văn Thiệu喺度辭職,鬧咗2個鐘話美國背信棄議,
然後走佬去台灣
Btw以前英文誤將越南人名最後隻字當係姓氏
可能當年寫開錯誤名,而家需要繼續照用避免混亂?
結果啲文字描述全部寫成President Thiệu而唔係Nguyễn
睇到頭都爆
會議廳對住呢幅好日本/中國feel嘅越南水墨畫,
畫中為「雄王」,越南人傳說中祖先、神農氏的外曾孫
上層房間係較為休閒接待客人起居空間,
有戲院、庭園,又有得打牌
下面果對收藏好似係真象腳
除咗最頂果層以外都有𨋢
行上最頂有間手信店,一般貨色

隔離有幾張櫈,終於可以俾父母休息坐下

望返出去,大門左邊放咗2部坦克
1975年4月30日就係呢兩部衝破獨立宮大門,宣告西貢淪陷

直升機旁有兩個紅圈,
畫出淪陷前幾星期北越軍直升機空襲時,精準炸中獨立宮屋頂
光復西貢50週年咁大件事,
當然有兒童繪畫比賽

可以理解站在越南政府角度
坦克應該係打敗邪惡美帝解放越南嘅自由象徵
但出於班細路手筆,始終略嫌恐怖咗啲

呢間接客房豪華有返啲氣勢
室內大部份地方無冷氣,建築設計通風有一定散熱效果,
然而唔太夠用

要keep住抹汗
軍情議事室
呢班學生講日文,
睇校服style斷估係當地學校
獨立宮有好多間唔同房,
每間細細地,但全部行一圈資訊量頗多
可惜成個獨立宮作為景點動線唔清晰,
左右樓梯位啲房好易行過睇唔到
事後check返,原來地底仲有2層無行到miss咗

地堡入邊有更多當年軍事空間+手信店
下次嚟西貢又要嚟多次呢到
