德荷半月遊 (live)

聖上駕崩

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聖上駕崩 2025-04-09 12:22:43
呢樣唔知了 如果有就當然好
佢收費仲平過國防軍嗰個靠捐靠其他贊助收入冇咁穩定
聖上駕崩 2025-04-09 12:29:15
聖上駕崩 2025-04-10 04:43:00
Day 6: Bad Ems

一早去晨運 今日狀況似乎好過琴日 (浸完覺得好咗可能係心理作用)


琴日搭火車去 由於路段間歇性有工程 有啲班次以SEV巴士代替 今朝搭SEV


巴士車程只需約半個鐘


Bad Ems擁有天然溫泉 以前啲貴族富人會係呢度渡假療養 普魯士皇帝威廉一世就係其中一個


威廉一世其實唔太熱衷政治 大小事務交畀首相俾斯麥去做 俾斯麥完全唔介意 樂得手揸大權 喺一人之下千萬人之上



俾斯麥係柏林坐鎮 威廉一世就經常去打獵 或者去下溫泉鎮療養嘆世界


其中一個山頭就叫「俾斯麥高地」

高地上有座「俾斯麥塔」


山腳有個噴泉 泉水就是這樣的



泉水可以浸浴 亦可以飲用

即場飲咗半支泉水 再入滿一支拎返去飲 希望外浸內服真係可以治療腳痠


著名嘅“Ems Telegram”
1870年夏天 俾斯麥擅自扭曲威廉皇帝嘅意思 發出一封措施強硬兼無禮嘅電報 回絕法國嘅要求 (撤回皇室成員Leopold候選西班牙皇帝)
最後激嬲法國 爆發普法戰爭


盛開嘅櫻花




修飾嘅花園 盡頭係威廉一世像



底座嘅銅雕畫
「三帝」威廉一世 弗里德里希三世 威廉二世 於1887年一齊到Bad Ems療養

(隔年1888年又稱三帝之年 頭兩位皇帝於短期內駕崩 今次真係聖上駕崩)

威廉一世飲泉水


上上落落行一輪後 係時候食嘢


成間Cafe都係阿婆阿嬸顧客 幾個一枱飲嘢傾偈
入到去即刻變咗「細路仔」




食完就去浸溫泉



晶片開locker同入閘計時 18歐兩個鐘 22歐3個鐘
包埋濕蒸 (乾蒸加幾歐)


入場規則#3 就諗起港婦係韓國汗蒸幕用手機影相
呢個場去過幾次 未見過亞洲人 (其實其他場都未見過)


呢個鎮都有幾部煙仔售賣機 唔知係咪老人多 (後生都食電子煙啦)

德國食真煙「平過」香港


行完浸完搭返火車出去 趕住書店閂門前買定呢個
有電子版都係要有實體揸手先穩陣


今晚試下呢間 見過好多次但從未食過



Chilli Cheese薯條幾好食


是日完結
加連威老陳浩南 2025-04-10 05:04:48
牙痛不是病 2025-04-10 06:19:18
係,民族特性
聖上駕崩 2025-04-10 16:52:04
正話係Koblenz車站 㩒售票機買飛
買完行開幾步 有條友從後打同行條頸
啪一聲 同行件衫笠住條頸冇受傷
跟著我大聲fuck佢 舉中指同屌佢老母
條友行去另一面 但堀頭之後行返轉頭
跟著我再屌柒佢同影佢全相
附近啲人叫我報警 我哋話夠鐘搭車 會網上報警
今朝就係冇差佬棟係度 之前兩日都見到

就係呢條友 傻佬與否就唔知 但如果揸刀仲得了
(又係呢啲種族嘅人 難怪AFD黨係德國咁受歡迎)


網上報警 填晒form 有時間地點同相
如果差佬真係做嘢 查老閉實搵到條友
https://portal.onlinewache.polizei.de/de/

報案PDF紀錄
聖上駕崩 2025-04-11 03:37:53
Day 7: Dortmund

搭火車途中 就收到電子報案室email回覆 話轉介去Koblenz差館 況且睇下差佬做唔做嘢


落車後首先去呢度 就係火車總站隔離


呢座係1906年建成嘅差館
1926-27年擴建增加一座拘留監獄 當時Dortmund係工業城 被視為「動亂」嘅溫床


到咗納粹時期 變成拘留反對派及政治不正確者之地
係呢度迫供套料 拘留監獄亦係一個中轉站 犯人其後會送住集中營/其他監獄/接受死刑
展覽全德文 可借用English guide去幫助


入面有個「1933-1945年Dortmund的抵抗與迫害」展覽 (Widerstand und Verfolgung in Dortmund 1933–1945)



交代當時社會背景資料 工人地區左派較流行 到納粹初掌權時 都只有3成多人投票畀納粹黨




希特拉1933年夏天到訪Dortmund



「隔離」囚室用嚟懲罰犯人


當時Dortmund嘅最大反對派就係德共 (KPD)
其次先係社民黨 (SPD) 兩黨都係納粹打壓消滅對象


1927年嘅政治漫畫 充滿預視性
(納粹掌權後 呢類漫畫係被禁的)


德共唯有轉為地下活動 (社民黨倖存嘅唔少流亡到附近國家)
印刷「非法單張」係極危險嘅活動


模擬1920年代囚室


二戰期間 輸入大量「外勞」到工廠工作 因為本地青壯到徵召晒上戰場
呢所拘留監獄關押喺工廠內「反抗搞事」嘅人


呢間囚室展示「牆刻」
當時囚犯用自己方法刻牆 有啲係數日子 有啲係無聲申訴




Dortmund戰前約有50萬人 猶太人約有5千人 當中有1/3係納粹1933年迫害行動開始後 陸續逃離德國

1942年猶太人「最終解決方案」推出後 其餘嘅就送往不同嘅集中營 戰後只有50人倖存





拘留監獄用嚟打犯嘅工具


留言簿其中一頁
可惜現實有近3成人 (最新民調) 支持呢個黨
社會而家好撕裂同兩極 其實啲政客知唔知㗎


嚟緊二戰終戰80年嘅講座


呢個展覽以文字為主 貫撤德國歷史展覽嘅特色
講真咁樣邊可能吸引新一代嘅人 (例如學生) 去睇
而家世代係鍾意少字多圖 最好有大量短片同互動

睇完先去放低嘢 提早食晚餐 (趕住睇展覽午餐都冇食)


德國必食越南菜 因為70年代接收咗約十萬越南難民 呢批越南人之後落地生根 有啲開餐館




米紙卷 賣相同味道都好

Duck Mango Curry
見review頗多人食 足料 有芒果味幾香

撈越式米粉 足料 撈汁好味

香草味無酒精啤酒 飲落怪怪地


是日完結
厭世旅人 2025-04-11 05:48:24
絲打你旅伴人無事就好
睇你遊記先知原來德國全國都有呢類反思納粹極權統治既博物館/紀念館
同意而家社會好兩極,科技改善唔到甚至令情況惡化
聖上駕崩 2025-04-11 13:37:19
好在人無事係嚇咗一嚇

冇錯德國大城市都有呢類展覽 有時見老師帶學生參觀
可惜都有啲後生仔都接受極右派思想 (不過亦有力挺傳統普世價值嘅)

啲人有冇諗過AFD黨魁Alice Weidel
本身都「其身不正」
主張反移民但佢個「伴侶」係斯里蘭卡移民
主張反同性戀但佢就係個同性戀
主張德國本土優先但佢就長住瑞士
如畀佢掌權會有幾成可信度
分分鐘當選民condom 反口覆舌
政策搞雙標啦
肚餓鳥 2025-04-11 14:21:26
原來有咁平既ICE
聖上駕崩 2025-04-11 16:31:54
但留意超平superpreis 唔可以改日子時間班次同退飛
(好似買廉航平飛咁樣)

早兩個星期買已經平一半㗎啦
張飛越有彈性 同埋越遲買越貴
1011010001 2025-04-11 16:43:25
大顛,Koblenz都搞到咁,有無事
1011010001 2025-04-11 16:47:15
無買Deutschland Ticket咩
聖上駕崩 2025-04-11 19:49:42
人冇事

不過唔覺得好意外 德國西部/西北真係多怪人
(有留意德國新聞 呢區寧舍多襲擊 近排都試過有揸刀揸槍 又有汽車撞人呢啲)
警覺性高啲 同埋有事保持鎮定就算
聖上駕崩 2025-04-11 19:50:38
冇呀 費事煩cut subscription
1011010001 2025-04-11 21:34:19
貴好撚多wo....
幾倍
聖上駕崩 2025-04-12 04:49:16
Day 8: Dortmund

晨運去跑機 gym有兩層 一層係器械啞鈴重訓 另一層係做cardio



跑完口痕食個杯裝撈麵 (之前住嗰啲cheap地方冇熱水煲) 親方牌杯麵幾好食其實歐洲大把唔同牌子杯麵都唔錯 駛咩帶過去



食完去睇博物館


十年前去過博物館同球場 疫情亦去過球場
今次做陪睇




創會歷史
多蒙特叫“BVB09” 因為係1909年創立


球會國內威水史 當中亦有低潮




前晚先輸波 睇到呢幅圖有人「倒戈」


球場歷史
第一個球場係“Weisse Weise” 後來被納粹強制收地 (冇賠償)
搬去第二個球場“Rote Erde” (仍然係度 田徑場及預備隊球場)
1973年再搬去現今嘅球場




球會低潮及財政危機 打開櫃門有短片睇當時情況

Fans最驚會賣盤



小影院 睇咗條短片講60年代多蒙特球迷
(順便坐陣)


Fans Club




編年史


納粹時代嘅球會 聲稱球會本身唔係親納粹
係被動配合

當時有三位球員從事反抗活動 其中兩位最後被捕並殺害


畀參觀者休息嘅櫈


國外威水史




最後係J獎盃時間




博物館編排同資料性唔錯
但舊年去過祖雲達斯嗰個 相比下就爭啲了
(有比較有傷害) 之後會再參觀另一個 再對比下

輕食同睇Fans shop後 就行去公園Rombergpark


有條櫻花路
雖然冇柏林咁大規模 但櫻花都係一樣盛開咁靚







Rombergpark公園頗大 有樹林有小湖泊


鵝鴨完全唔怕人








美麗嘅公園 係80年前嘅3/4月 係黨衛軍屠殺所謂「犯人」(抵抗者 反對政權者 不服從嘅外勞) 嘅地方


行一陣 晚餐去呢間








呢間形同神同意大利食嘅相若



是日完結
占士悲 2025-04-12 21:30:47
返黎睇dortmund
聖上駕崩 2025-04-13 03:51:34
Day 9: Dortmund-Enschede

Dortmund市中心有E-Bike festival
有電動單車 亦有傳統單車



有得分期供車
睇過啲傳統單車 cheap嗰啲千幾歐 但係冇得轉波同用V煞




推廣單車旅遊嘅檔口 德國 (+荷蘭) 單車遊係唔錯


載貨電動單車 可以拖卡板 可載重200公斤



搭咗個小型越野單車場



有唔少單車配件檔口
呢個單車架幾正 輕便慳位同平 (可惜而家已經冇玩車 否則必買一個)


然後搭火車去荷蘭Enschede
去Dortmund原因除咗去球會博物館 仲有係貪方便 可以一程區間車咁去
以內燃機車行走 呢段路係冇電氣化 (其實德國好多鄉下地方都係咁 例如之前嘅Bad Ems)



落車食BK 華堡Jr餐薯條得好少 另加洋蔥圈6件

假肉華堡Jr


準備跑步活動



去附近市集行下

士多啤梨1盒500g兩歐 買3盒五歐 買咗盒過口癮

椰菜花同露筍超平



炸海鮮檔



果仁檔

有味果仁

以前係德國食過類似嘅好正 買返包先


Enschede鎮中心




人民公園 係荷蘭第一個市民公園 有150年歷史
天氣超好 啲人席地曬太陽

二戰紀念雕刻 唔睇唔知原來Enschede被誤襲過

呢度嘅鵝有啲怕人




公園旁邊有個小型嘉年華



推幣機

呢部機 如cut斷條繩就跌公仔出嚟


夾公仔機 個夾鬆到不過一局咁平就算啦



釣鴨仔攤位遊戲


射門遊戲 入一球已經有禮物


細路仔機動遊戲




大人機動遊戲 遂樣計 每款5-7歐不等




行完睇完食個早飯
印尼餐廳



對印尼食物冇咩認識 就叫一齋一肉嘅飯菜
飯軟硬非常適中 啲汁好香


檸檬味無酒精啤酒


是日完結
厭世旅人 2025-04-13 07:09:58
Enschede 好歐洲小鎮風情
係咪聽日先去睇下景點?
最近諗緊旅行,都有少少矛盾,去得多大城市就想去多少少二三線城市,無錯治安比較好,又唔多非歐洲裔移民,真係似歐洲
但去到無咩做,鳩下鳩下又會覺得時間可以善用少少
聖上駕崩 2025-04-13 13:28:43
嗰度冇特別景點
不過好多德國人搭火車過去 啲食店旺到呢
星期六啲人hea到爆 曬太陽 踩單車 飲飲食食

以前去過Arnhem覺得幾好 規模大啲 但都係小城一個
有出名景點Arnhem大橋 個城有歷史之餘都幾靚
聖上駕崩 2025-04-14 02:39:06
Day 10: Enschede

琴晚同今朝都有啲雨涼返唔少 琴日熱過香港


今日嘅跑步活動
Enschede有悠久嘅長跑文化同歷史



“Pacer”負責帶領參加者達成旗仔標示嘅目標




Enschede除咗長跑 原來足球隊係國內幾有名氣
睇見啲海報先知荷甲Twente隊係呢度
冇諗過得嗰16萬人嘅地方 出隊甲組球隊 攞過一次冠軍 今季暫時排第5


呢度仲要係荷蘭足球發源地 仲有球會博物館 特別關注荷蘭足球歷史 而家先知太遲啦早知就琴日去參觀啦 (有早知嘅話)


玩完同揼心過後食甜品先 順下條氣

呢度啲Spaghetti雪糕用機壓出嚟 (德國用人手壓)

雲呢拿奶昔


買啲嘢返去 食埋食剩嘅白麵包 (終於暫時唔駛再食白麵包)
Google translate個名“素食屠夫” 真係笑咗


荷比版Lays薯片 (其實係德國已經日日食薯片)
諗起香港啲Lays已經變晒大陸版


是日完結
聖上駕崩 2025-04-15 03:19:56
Day 11: Eindhoven

Eindhoven冇其他荷蘭城市咁出名
首先係透過小時回憶 飛利浦牌錄音機/錄音帶/唱片 佢個"Philips Eindhoven"標誌而認識
其後係睇《奪橋遺恨》(A Bridge too far) 呢本小說而有印象
就係咁樣所以想嚟睇下

抖夠就輕輕鬆鬆搭火車去Eindhoven
如果係售票機買飛 要另加錢買嗰張膠飛出入閘
最好就提早用app買 用官網最終都要用app先用到飛


往來德國嘅火車月台係冇閘嘅


因為一人買兩張飛 自己嘟完閘 要係閘隙攝部電話畀第二個嘟


Eindhoven好流行軟雪糕 但雪糕車竟然都有硬雪糕賣
3球3.7歐 (唔知一球幾大)


閒逛前首先醫肚 再嚟印尼餐廳
(講真荷蘭冇咩啱自己食 意大利餐廳性價比差過德國)

先嚟一籃蝦片 (同行食晒) 送嘅

主菜用火 (底下有蠟燭) 熱住上 一牛肉一素

椰汁xx素 有少少辣幾惹味

椰汁xx牛肉 亦係少少辣

薑啤 (加薑 好似凍茶咁篤)

覺得呢間好食過Enschede嗰間 而且服務一流
(但少貴難怪Google評分唔高)

Monument Operation Oyster
1942年12月英軍空襲Eindhoven 主要目標係飛利浦工廠 (當時飛利浦係製造電子通訊零件)
行動造成工廠嚴重損毀 約150平民死亡




Anton Philips Monument
飛利浦創辦人嘅銅像
而家公司環球總部係Amsterdam 但荷比盧總部就係Eindhoven


Frits Philips Monument
呢位係Anton Philips兒子
二戰時Anton Philips同家族大部份人都逃到美國 (本身係猶太家族 而老婆係荷蘭人) 兒子就留係度看守公司

當時佢僱用唔少猶太人係工廠工作 避免被納粹擄走到集中營 後來被荷蘭人稱為「荷蘭版舒特拉工廠」


Lichttoren (右邊有飛利浦標誌建築)
於1921年建成 直到60年代一直係燈膽工廠 當時塔樓係用嚟測試燈膽因而得名Lichttoren
後來飛利浦搬走 建築於2009年活化 變成商業休閒於一身嘅大廈 (當地都有其他工廠活化成酒店 停車場等)


是日完結
聖上駕崩 2025-04-16 02:36:41
Day 12: Eindhoven

朝早去搭巴士


落車再行段路 到「飛利浦產品展示館」




展示館幾隔涉 難怪唔多人去同畀comment


展品由「飛利浦歷史產品保護基金會」收藏及維護
入到去 工作人員 (年紀好老 英文講得幾好) 簡介一下
並提醒入面啲資料係荷蘭文 有問題可以問佢


Anton Philips嘅工作枱


飛利浦最初造燈膽起家
早期燈膽

各式燈膽


1927年飛利浦開始短波廣播 及製造收音機

唔同年代嘅收音機

黑膠碟機加收音機二合一


第一部電視機於1948年面世

1951年荷蘭先有第一次電視廣播




錄音機

黑膠碟 錄影機


70年代商用電腦

7-80年代電腦遊戲機


拍電影器材


電子顯微鏡


X光管

X光機


手機

call機





電鬚刨



工作人員講飛利浦出過約25000款產品 展館只係冰山一角

呢個展館雖然有啲難去 (同埋搭巴士幾貴下) 但非常值得觀看 (入場費只係5歐) 展品遠多過「飛利浦博物館」同非常有趣
不過工作人員話「飛利浦博物館」著重講公司歷史 所以又冇得咁比較

搭巴士出返市中心 今日有啲攤檔 好多布檔同賣衫 亦有唔少賣嘢食

炸魚卷 一條5.5 兩條9.5 醬汁免費任揀一款
如果食兩條其實幾滯下


跟著就去「飛利浦博物館」
博物館位置前身係第一間飛利浦工廠


時間線介紹歷史


最初嘅燈泡 一戰前燈泡玻璃係由德國運嚟 開戰後飛利浦自行製造

模擬場景 (及片段) 最早期製造燈泡

燈泡/燈光嘅演進


Louis Kalff係1920年代飛利浦產品設計師 亦設計咗飛利浦logo (星星加波浪)


部份產品設計


影片講述二戰時期嘅飛利浦工廠
當時僱用唔少猶太人 到咗1944年盟軍「大軍壓境」
納粹將工廠嘅猶太人送去波蘭Auschwitz集中營

由於佢哋曾係飛利浦工廠做工 集中營視佢哋為技工 (有用嘅人) 安排到軍工車間做奴工 結果480多人當中有380多人戰後得以倖存回國


戰時燈火管制下用嘅燈泡

電筒


介紹研究部門同環球部門
1920年代愛因斯坦亦到訪過研究部
早於1923年係中國設立分部 到文革強制撤出 1985年重設分部


1930年代飛利浦收音機觸及嘅地方 包括香港


早期X光機
到咗1940年代尾 員工全面作肺部X光普查 (防肺癆)



家用小電器

1950年代吸塵機


飛利浦近年大力發展晶片及醫療器材 包括AI係醫療試嘅運用


博物館有一部份介紹員工設施/福利

業餘管樂隊

體育會

員工宿舍村 內有診所托兒所商店球場等

單車會

足球隊“Phillips Eleven”於1911年成立 後來係1913年改名為PSV


最初係工人球隊 後來係職業/商業球隊
飛利浦贊助PSV到110年時 攞咗贊助最長嘅世界紀錄


Fritz Phillips係5歲時為球隊第一次比賽 (1911年) 開波 直到年老仍非常支持球隊 經常入場觀看


留言簿右下嘅留言


臨走買咗燈泡仔電筒匙扣留念 幾得意


是日完結
厭世旅人 2025-04-16 05:42:26
飛利浦電器都好可靠,但而家歐洲都少見了,係咪俾中國電器打殘晒
定係而家專做工業設備?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞