【颱風追擊】1716號熱帶氣旋 瑪娃 MAWAR(18W)#賽後檢討

201 回覆
6 Like 0 Dislike
菲律賓果邊又黎多個
菲律賓果邊又黎多個

香港01 又吹奏去台灣
菲律賓果邊又黎多個

香港01 又吹奏去台灣

其實點解咁中意咁早就係度講 個變數咁大
只可以話無知太可怕 根本洛克如果唔係臨上岸突然北折嘅話香港風力會完全唔同 但市民永遠只睇結果 唔知道自己好好彩避過一劫 大交合都係左右做人難 點解釋都冇用

其實香港真係福地,起碼最多都只係有無風假
相對少好多人命傷亡
睇下隔離馬交,除左個氣象局on9之外佢地本身就無山頂唔到風,一野死咁多件
只可以話無知太可怕 根本洛克如果唔係臨上岸突然北折嘅話香港風力會完全唔同 但市民永遠只睇結果 唔知道自己好好彩避過一劫 大交合都係左右做人難 點解釋都冇用

其實香港真係福地,起碼最多都只係有無風假
相對少好多人命傷亡
睇下隔離馬交,除左個氣象局on9之外佢地本身就無山頂唔到風,一野死咁多件

其實馬交都同我地一樣面對過黑格比韋森特,同樣係佢地近過我地,但都只係醜態百出,今次天鴿真係勁又近先出人命,如果係我地食果個程度既風同風暴潮,有人死唔出奇而且馬交死既大部份都係風暴潮浸死人同有山擋風唔算直接關係
lm

其實馬交都同我地一樣面對過黑格比韋森特,同樣係佢地近過我地,但都只係醜態百出,今次天鴿真係勁又近先出人命,如果係我地食果個程度既風同風暴潮,有人死唔出奇而且馬交死既大部份都係風暴潮浸死人同有山擋風唔算直接關係

我以為有山擋會幫到好多添
因為成日都見到話香港東北(?)果邊山多,所以如果啲風東登俾啲山擋左風,所以啲風力會相對弱
但係如果同一個風同一個距離一樣係東登澳門咁澳門會唔會因為無山頂而仆街

因為成日都見到話香港東北(?)果邊山多,所以如果啲風東登俾啲山擋左風,所以啲風力會相對弱
但係如果同一個風同一個距離一樣係東登澳門咁澳門會唔會因為無山頂而仆街

東登澳門風力係無香港咁削弱得咁犀利,但東登除左本地山脈,其實仲有陸地吹黎所以較細風,呢點澳門一樣有
澳門今次死既係風暴潮浸死多,多山防唔到風暴潮

東登澳門風力係無香港咁削弱得咁犀利,但東登除左本地山脈,其實仲有陸地吹黎所以較細風,呢點澳門一樣有

仲有東登細風因為可航半圓個風未上岸呢d唔受澳門無高山影響,一樣會東登較西登細風
不過都要講,蓮花同洛克係事後評風力相當fail,但出8果一刻係正確判斷

洛克當時ts預近距南掠有烈風合理;蓮花係當時更係一個眼牆工整結構成熟既颱風,當時預測中出香港,唔好話烈風,成真的話新世紀第二個十號波都提早誕生

可惜係洛克靠近香港時偏北,烈風區唔中香港之餘香港食既西半圓係廢既又無雨;蓮花就出8後炒上岸急速減弱,黎到香港時只有ts風力,雨帶集中北面香港食唔到再加北掠細風

事後比較風力佢地兩個當然係恥笑對象,但睇返當時佢地都係預測會有8號波風力,而預測係合理既,只係最後偏離預測,差之毫釐,謬之千里,少少既偏差令風力同預測差超遠但果一刻出8既決定係絕對無錯,若果測到先出結果係點?隔黎埠有板你睇啦

啲風咁奇怪唔知關唔關氣候極端事

仲有東登細風因為可航半圓個風未上岸呢d唔受澳門無高山影響,一樣會東登較西登細風

學到野
http://www.hko.gov.hk/wxinfo/pastwx/mws2017/mws201708c_uc.htm

天鴿於八月二十二日移向香港,受其前沿下沉氣流所影響,本港有煙霞及天氣悶熱,當日下午天文台的最高氣溫升至36.6度,創下破紀錄的最高氣溫。與天鴿相關的外圍雨帶隨後為本港帶來狂風驟雨,本港天氣在晚間進一步轉差,而天鴿的暴風雨在八月二十三日早上吹襲本港,颶風程度風力影響長洲及本港東南部,橫瀾島錄得每小時193公里的最高陣風。天鴿襲港時適逢天文漲潮,天鴿所誘發的風暴潮導致本港多處出現異常高水位及嚴重水浸,當中包括大澳、杏花邨、鯉魚門、沙田及流浮山。鰂魚涌早上的水位升至最高的3.57米,是自1962年超強颱風溫黛襲港錄得最高水位紀錄3.96米後第二最高紀錄。隨著天鴿下午在澳門西面的珠海登陸並進一步移入內陸減弱,本港其後風勢顯著緩和。

在帕卡到達之前,悶熱及有煙霞的天氣於八月二十六日再度影響本港,帕卡北面的強雨帶於傍晚稍後開始為本港帶來大雨及狂風。帕卡於八月二十七日在本港西南掠過,當日大部分時間有狂風暴雨,本港東北部及南部風力持續達暴風程度,高地間中達颶風程度。在有雨的情況下,天文台當日氣溫降至本月最低的24.0度,翌日風力逐漸減弱後,大驟雨及狂風雷暴持續影響本港。
菲律賓果邊又黎多個

香港01 又吹奏去台灣

最憎呢啲譁眾取寵嘅報導
菲律賓果邊又黎多個

香港01 又吹奏去台灣

最憎呢啲譁眾取寵嘅報導

跟住報道炒車就屌大交合
菲律賓果邊又黎多個

香港01 又吹奏去台灣

最憎呢啲譁眾取寵嘅報導

跟住報道炒車就屌大交合

大交合好撚無辜
唔怪得台長成日都嬲豬

學到野

點會唔關事
香港多山、高地、高樓大廈,風暴潮都易有位走

不過會比山泥傾瀉殺返轉頭

學到野

點會唔關事
香港多山、高地、高樓大廈,風暴潮都易有位走

不過會比山泥傾瀉殺返轉頭

咁澳門都有高樓大廈既
澳門浸死果班係走唔切唔係無地方走
八站風力總結:
圖表使用每10分鐘(0,10,20,30,40,50分)之數據製作

八站風力總結:
圖表使用每10分鐘(0,10,20,30,40,50分)之數據製作

天鴿用咗好多南海能量
天鴿用咗好多南海能量

天鴿用咗好多南海能量

D 色階岩唔岩架
15度已經係鄂霍次克海水溫
天鴿用咗好多南海能量

D 色階岩唔岩架

豬江口11度
天鴿用咗好多南海能量

D 色階岩唔岩架

豬江口11度

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞