同女友月入共五萬 想五年內結婚買樓

119 回覆
5 Like 33 Dislike
5年
5年內未散先算啦

又真係後生啲既

保險傳銷敦倫金 3選一

穩定長工喎

我諗係大公司engine

21咋喎

見習工程師呢

21書都未讀完喎
就咁搵5萬唔奇 但仲要穩定有前途

19歲,16k

19 18k
買六百萬以下樓 做 八成
首期 百二萬 加 稅佣律師 預百六萬為目標
結婚 正常預四十萬

即5年儲200萬
兩個每月 儲3萬 5年 百五萬
五年差20萬 即每年要拎多4萬出黎
其實保守應該無問題

最緊要識儲錢麻
一個月平均草到幾多錢?
樓主 認真答你
你地一齊每個月儲30000, 建議你30000唔好淨儲, 可以買大藍籌/內銀收息, 當然唔好一炮過買, 用月供股票, 平均成本法, 如果你地五年後個市唔太差點都有二百萬, 我已經假設左你地呢五年人工無增長

如果我當你地每人每年加一千, 都未計收息已經過左兩百萬
所以記住最緊要係堅持, 如果有花紅/雙糧既咪拎黎去下旅行~點都要輕鬆下既, 加油

多謝巴打肺肺之言
21歲 咁撚細個就咪諗結婚啦,世界好大咖,比樓同婚姻困一世on99

係嘅 一齊隨緣 盡人事而已 事成還看際遇

又真係後生啲既

保險傳銷敦倫金 3選一

穩定長工喎

21咋喎

見習工程師呢

21書都未讀完喎

21應該岩岩Grad,讀專科掛。

係啊啱啱grad 無耐

供樓你地收入應該穩陣

首期一年你至少要儲三十萬
每個月大概兩萬五
你地要帶飯 每人每月支出控制係 5000 左右
其他 旅行 家用 交稅 等等 有淨再儲

兩個人要合作 共同目標 計清楚 d 數

教你計數
400-600萬樓價首期等於
樓價 x (0.2 + 0.03 + 0.01) + 2 萬
0.2 兩成首期 0.03 印花 0.01 佣 2 萬雜費

有唔明再問

供樓你地收入應該穩陣

首期一年你至少要儲三十萬
每個月大概兩萬五
你地要帶飯 每人每月支出控制係 5000 左右
其他 旅行 家用 交稅 等等 有淨再儲

兩個人要合作 共同目標 計清楚 d 數

教你計數
400-600萬樓價首期等於
樓價 x (0.2 + 0.03 + 0.01) + 2 萬
0.2 兩成首期 0.03 印花 0.01 佣 2 萬雜費

有唔明再問

留名學野
而家儲咗幾多錢?

六萬

你兩個月入五萬,過壓力測試冇問題,首期預40至50萬包埋雜費,你哋呢一年要好慳

邊到首期4,50萬?

首置9按未聽過?
儲得6萬唔好諗5年內買到樓啦

又唔好咁講
當每月total 儲3萬 (每人月使1萬)
一年都36萬 當你冇花紅
儲5年都180萬夠首期
其實真係咁易儲到咩?
我同樓主個case 差唔多
但1/3都拎左黎比家用
每年先儲得十幾萬
樓主同女友年輕 職業穩定 收入算可以
仲要岩岩起步 開得五年呢個期限應該未有好大壓迫結婚 唔應該以9按為目標

第一 依家 d 樓仲升緊 五年之後唔知個價位會點 目標 set 高 d 你有位走盞

第二 9按選擇少 元屯天 單幢 唐樓舊樓 納米樓 你地呢個收入係咪接受到?

d人成日講換樓 但係你要諗 一買就要住至少三年(換樓都好SSD係要先嘔出嚟再退 講緊15%)
你廿頭 儲都係講緊五年 供左就儲耐好多時間 想短線投資都唔揀樓啦
平樓樓價升得慢係有原因嘅 所有攞幢樓同銀行玩嘅套現技術都比較輸蝕 承接力又差

大升市緊係無問題我知唔洗屌我

但樓市靠穩或者微跌或者加息週期就唔係咁講

9按唔係唔應該做 但你要計得好清楚同有眼光睇實個市場 同埋要諗好計劃換樓放貨

樓主呢個情況刻苦 d 穩贏 進可攻 退都有路走
樓主同女友年輕 職業穩定 收入算可以
仲要岩岩起步 開得五年呢個期限應該未有好大壓迫結婚 唔應該以9按為目標

第一 依家 d 樓仲升緊 五年之後唔知個價位會點 目標 set 高 d 你有位走盞

第二 9按選擇少 元屯天 單幢 唐樓舊樓 納米樓 你地呢個收入係咪接受到?

d人成日講換樓 但係你要諗 一買就要住至少三年(換樓都好SSD係要先嘔出嚟再退 講緊15%)
你廿頭 儲都係講緊五年 供左就儲耐好多時間 想短線投資都唔揀樓啦
平樓樓價升得慢係有原因嘅 所有攞幢樓同銀行玩嘅套現技術都比較輸蝕 承接力又差

大升市緊係無問題我知唔洗屌我

但樓市靠穩或者微跌或者加息週期就唔係咁講

9按唔係唔應該做 但你要計得好清楚同有眼光睇實個市場 同埋要諗好計劃換樓放貨

樓主呢個情況刻苦 d 穩贏 進可攻 退都有路走

戴番頂頭盔先
我唔係專家 我都會有錯 純討論經驗分享
我係傾向保守
屌都唔該細力 d 唔該
其實真係咁易儲到咩?
但1/3都拎左黎比家用
每年先儲得十幾萬

你老母生埋佢?
你比3份1關人撚事?
其實真係咁易儲到咩?
但1/3都拎左黎比家用
每年先儲得十幾萬

你老母生埋佢?
你比3份1關人撚事?

叫屋企人幫你比首期咪得

保險傳銷敦倫金 3選一

穩定長工喎

21咋喎

見習工程師呢

21書都未讀完喎

19歲,16k

19 18k

18 12k 未過試用期
上車只是夢
我case 差唔多 而家難d
500萬樓 2成首萬 加稅,俑,裝修
150萬走唔甩
我case 差唔多 而家難d
500萬樓 2成首萬 加稅,俑,裝修
150萬走唔甩

好似好多關於買樓嘅 post 都見到你 其實你情況點?
我月入35k
女友讀完書後 應該都係35k
依家free cash大約70萬
每月儲到萬八左右

打算三年後 自己儲夠120萬 到時家庭月入就~75k
有冇機會上到車?

只求腳踏實地自住 兩房市區 舊少少冇所謂 交通方便就得

你其實唔怕細d 舊d, 應該都可以上左車先
差少少錢裝修咁

九按35K又過唔到壓測
八按首期又未夠
最快係你女朋友畢業後做你擔保人九按上車

咁儲多兩年先!

Thanks巴打
五年唔飲唔食咪得

5萬 x 12 x 5 ,可以結婚,但買到咩樓?

你 up 乜 9
2條友21歲加埋搵5萬究竟係做咩呢

倫敦金

又真係後生啲既

保險傳銷敦倫金 3選一

穩定長工喎

讀個物理治療/放射果類都有喇
Engine fresh grad好少過20k
點計劃好
結婚洗費又要幾多?

唔好意思我年齡層仲未有朋友認真諗買樓結婚嗰啲所以唔知價(尤其結婚嗰啲潛開支)

從來無諗過買樓,有得走好走啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞