(有片,關家姐2.0) 屌你老味呢位東方記者既英文笑到仆街

109 回覆
128 Like 7 Dislike
攝影毒撚真係好慘
已經毒架喇
仲要畀人笑英文差
有無人覺得個小朋友好可愛
有冇人覺得個攝影把聲好好J
做咩唔訪問埋個小朋友?
小朋友個老豆好好教養
炒咗車仲好有耐性咁同個仔解釋咩係吹波仔
其實無咩大問題喎
口語唔係書面語
中文有時都會調轉啲詞嘅次序啦
有時睇劇都會聽到you live where咁嘅句式嘅句子
靈活啲啦連登仔 讀死書咁嘅款
係咪特登放條片出嚟玩鳩個記者

吐露港公路7車撞 小學生受傷缺席開學禮
2017年09月01日 07:40

男童額頭受傷,經敷治後再送院。(張開裕攝)
大埔發生7車串燒意外。現場為吐露港公路往沙田方向近廣褔邨,今晨7時許,一輛由姓唐(63歲)男子駕駛的黑色貨Van,駛至上述路段時,疑因應交通情況減慢車速,尾隨的市區的士及銀色貨Van均收掣不及,分別撞向前車。銀色貨Van後的Tesla房車司機見狀即時刹車,惟尾隨的3部私家車卻收掣不及撞毀前車,釀成7車串燒意外。

的士車尾部份嚴重損毀,有私家車車頭凹陷,意外中2人受傷,其中一輛私家車上的姓貝(6歲)小學男生額頭受傷,他在等候救援期間,被父母安排在路中石壆休息,救護員到場替他敷治後,再由救護車送院治理,無法出席今日的開學禮。另外,姓黃(54歲)的士司機頸及腰痛同需送院。受意外影響,現場交通一度嚴重擠塞。
其實無咩大問題喎
口語唔係書面語

You teacher in hong kong how long

其實無咩大問題喎
口語唔係書面語

You teacher in hong kong how long

佢個ch音重左啲 聽落似teacher 啫
其實無咩大問題喎
口語唔係書面語

可能係 you're teacher
最𤓓係最後問人係咪有個中國人老婆/女朋友

真係too simple, sometimes naive
痴撚線而家香港人英文, 繼尋日大法官unhealthy wind之後
本身期待緊個老師會用中文串個記者英文差
不如大家講中文啦
柒到
冇得揸車啦

搭的士啦唯有

有錢仔

咁細個就試過搭的士
This is a very unhealthy wind
屌個鬼佬話best school ,心諗住佢會講咩名校名啦,點知係林百欣
唔明有乜問題

人地聽得明 交流到 仲唔夠?

語言係用黎溝通 文法好唔好其實冇乜問題

學下日本啦好心 人地忠於自己語言

你地就爭住幫鬼佬含撚

如果人地鬼佬笑返佢地中文差

我會覺得佢地好可悲

英文國際語言喎
屌個鬼佬話best school ,心諗住佢會講咩名校名啦,點知係林百欣

佢仲要好proud 咁講
鬼佬心諗,我講中文仲好過你講英文
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞