[Netflix] 機動戰士高達:復仇的鎮魂曲討論區2

33 回覆
3 Like 0 Dislike
因為自護·戴肯最初講出來個口號靚
好比共產主義當初提出來係好美好,但全部執行都失敗
兩邊都係仆街 一邊高壓極權統治 另一邊搞恐怖襲擊
受苦既永遠都係平民
日本仔不嬲對2戰德國雪雪聲
其實又唔算成日美化自護, 聯邦軍都有唔少好既軍人.
與其話美化我覺得只係講緊兩邊都有好人壞人啫.
諗起個睇igloo都有類似描寫
超高機動性,以為 東方師傅 走錯場口過嚟客串,閃身避開攻擊 再轉身360換位 跟住後手開劍插穿對手駕駛倉
呢下好型,基本上係睇star war 光劍格鬥嘅場面

但東方老師會因為同聖母(地方的媽媽)聊天被背刺呢,成件事好跳脫

個劇本真係….唔怪得之成立泰坦斯時會有人支持
如果無睇晒一年戰爭,新接觸嘅人可能會覺得洗白自護

但自護個美術設計明抄納粹,鬼佬無理由feel唔到掛

用自護士兵角度去睇,佢哋未必知毒氣屠殖民衛星嘅詳情。最多係丟落去整死一堆地球人。但地球人係加害者嘅前提下,未必有好大罪疚感。

女主做得音樂家,照計都係明理嘅知識份子,咁都睇唔通基連政權個本質,仲要參軍打魯姆戰役,都幾奇特。

聯邦係PK就唔多講
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞