[Netflix] 機動戰士高達:復仇的鎮魂曲討論區2

33 回覆
3 Like 0 Dislike

https://www.youtube.com/watch?v=NNjPYIqDfLQ
https://www.youtube.com/watch?v=3hU-6B5hB_A
https://www.youtube.com/watch?v=RcOlnAbs7D4

宇宙世紀0079年,自護公國宣布從地球聯邦政府獨立,隨即陷入戰爭狀態。在新兵器MS的活躍之下,自護軍雖在開戰初期占盡優勢,卻缺乏足夠的戰力對地球進行全面壓制,導致後來戰況呈現膠著狀態。在開戰的11個月後,自護軍在東歐所佔領的其中一處基地遭聯邦軍奪取。在意圖奪回該地的混編大隊中,包含了剛從宇宙降落至地球上的MS小隊,索拉利等紅狼隊成員的身影――

原創動畫《機動戰士高達:復仇的鎮魂曲》一共六集,每集 30 分鐘,以首部高達系列《機動戰士高達》為故事舞台,聚焦「一年戰爭」的歐洲戰線。

製作人員
企劃:BANDAI NAMCO
製作:Sunrise
共同製作:SAFEHOUSE
導演:Erasmus Brosdau
執行製作:淺沼誠、小形尚弘、櫻井大樹、Gavin Hignight
動畫製片/音響監督:由良浩明
製片:彌富健一
劇本:Gavin Hignight
人物設計:曼努埃爾·奧古斯特·迪辛澤·莫烏拉
機械設計:山根公利
導演攝影:笠岡淳平
音樂:Wilbert Roger II
製作:BANDAI NAMCO FILMWORKS

CV:

◆イリヤ・ソラリ:森なな子
◆ニーランド・ルショーン:石毛翔弥
◆リード・ゲルフィ(チャブス):真木駿一
◆ケイル・ザヴァレタ:綿貫竜之介
◆アンダー・ヒートン:原良丞
◆オニー・カスガ:大塚剛央
◆ヘイリー・アーフン:河瀬茉希
◆アルフィー・ザイドス(ギアヘッド):中博史
◆ロルフ・ロネ:大塚芳忠
◆ユーリ・ケラーネ:上恭ノ介
◆ガンダムパイロット: 浦和希
咁都開到2, 變高達撚懷舊+DEI討伐大會
咁唔講人設同劇情,佢都係一套出色嘅模型廣告嚟嘅
基本上都係咁
新系列試水 下一系列照反應加
舊就賣膠
日本好似已經賣斷巿。
依家啲高達game都出呢隻高達了。gbo2同uc engage。
家陣最撚驚係班dei出嚟邀功
都話dei掂架啦,你睇吓幾賣得
模型評價好似有D兩極但幾好賣.
外型唔係好得, 上身橫, 下身瘦弱, 要執吓比例
話就話都係1/144 但高RX-78成個頭
關節易斷, 要小心把玩
好似GTO咁多細節,又多貼紙,係有俾心機做。
不過都係果句,呢兩隻主角機好樣衰。

好樣果隻B3又唔出…
有兩個po?
特效同戰鬥畫面都唔錯

睇完會覺得部高達同渣古幾正

個人覺得最搶鏡係吉姆

劇情就真係唔多合理
戰鬥畫面唔當UC睇係ok嘅
除咗黑人同粉毛
睇唔到好明顯嘅19 DEI元素,粉毛無講自己LGBTQ邊範
女主角係異性戀婚姻仲生埋仔
證明唔係畸形極端/唔顯眼嘅DEI 先入到正常人個接受程度

Sweetbaby 果挺就唔該送去堆填

明明UC 世界個衝突多數係宇宙居民vs地球,寫DEI 落劇本就on99
指高達太強?
動作流暢得滯
B3同GM咁搶鏡又有表現一定有份
續集就唔需要喇 反而想佢整返同一套既高達駕駛員視點
敵人眼中勁恐怖 但入面又係一個被逼上戰場既細路 知道佢身份之後頭幾集既睇法都唔同左 最後仲要比人陰左 勁撚慘
唔算好dei啦
裝甲車 61式 馬蔗拉坦克
呢隻高達識跳舞

轉身再背後捅渣古呢下,超越阿寶嘅動作

奧迪沙果陣聯邦有導入阿寶嘅戰鬥數據未?
之前覺得隻高達好樣衰,但睇完套劇有加乘
覺得順眼咗,個樣真係襯返"白色惡魔"
想買隻HG砌下,香港幾時會有貨?
點解成日都美化自護
明明扎比家只係一己之私去用兵
又毒殺平民
因為聯邦腐敗在先
呢套除左臨尾大愛發作
當佢恐怖片咁睇個感覺會fit哂
至少啲自護兵冇igloo同0083咁嘔心先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞