政府電腦本月內正式禁用WhatsApp 因為當中存在重大安全隱患

317 回覆
232 Like 38 Dislike
We chat 都block 呀
唔上網係最好
Block 咗m 記onedrive, google cloud
A字部門有人響男廁用wifi廁格上咸網,都唔係咩好新鮮嘢
你地有得say咩?
就算政府block左所有fb,google services,ms野,迫你地用百度,微博
你地又可以做d咩?

比我做政府,一於封晒d美國野,用華為,wechat
之前疫情定公務員北上做嘢都只得we chat 可以聯絡
疫情work from home 就更加多WhatsApp 果啲聯絡
你唔好咁on9喇
有contractor嘅位置都應該有
佢哋覺得比外人入佢哋network危險過自己員工用外人network
呢個post 睇得出大部分連登仔都係打份濕鳩基層工
返過政府部門, 其實有D部門都block哂出面大部分網頁, fb youtube whatsapp web呢D係上唔到, 尤其要處理大量市民資料既部門, 得少部分部門先上到fb youtube whatsapp telegram
喇喇喇, 基層工本身無問題, 無知又要衝出來柒先係問題
基層工都可以知好多野睇化哂, 本身職業無分貴賤, 基層工都有佢用處, 無外賣仔啲OT友食飯無咁方便, 無送貨就無淘寶
銀行投行block得仲癲,有時仲要因為唔同intranet要機駁機咁幾重vpn先去到要做嘢部機
政府算block得少。
不過就算佢唔block,俾著我都絕對唔會想响政府network同電腦度開私人im、email、同drive,實俾佢啲proxy log晒。
想知你呢D 高層睇到D 咩咁猛料?
禁止員工帶iphone入辦工室工作
原來你鍾意做文盲
上面大把人解釋左 自己碌上去睇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞