政府電腦本月內正式禁用WhatsApp 因為當中存在重大安全隱患

282 回覆
186 Like 34 Dislike
D部門有whatsapp 查詢就見過 入境 警察 都好似有

放申請副整真係未聽過
唔怕資料外洩?
而家先知原來有公司電腦可以用whatsapp留言大開眼界
官校d老師唔知洗唔洗跟
如果係,真係放學就唔使搵家長
唔好話市民驚資料外洩
我諗除左做sales 應該冇人會想將自己私人電話比客啦 比左真係唔洗收工
支持政府公務員全面私下都用微信 百度U盤 百度地圖
所有email 轉QQ domain
你呢柒頭就真係自己閹自己

全世界出名少少嘅investment bank 同fund 唔好講gmail, google 定係WhatsApp, 佢哋基本連ChatGPT 都會block 埋,大firm 更嚴。

要屌嘅唔係佢block 而係點解話咗自己你國際金融中心咁耐嘅政府依家先嚟玩cyber security
支持
Hao123
電腦唔比用,唔係電話
證明大把新移民特快公屋仔上連登
睇留言就指好多連登仔 一係未返過工 一係未返過office 工

係到單單打打
冇問題
政府部門一向傳開實體file
Aco師日日穿file繩,邊有影響
同埋有fax丫嘛
會唔會係你冇做過大公司既問題
邊間大公司電腦可以上whatsapp?
用返Hard Copy 啦。
睇錯,以為你話邊間公司唔比人用whatsapp
班智將外賣仔/炒散,都唔知個世界點行
出黎做野咁耐,間間都block哂social media同communication app,因為要防止你唔through official channel出入file。
如果我係做政府工都唔敢用公司機上whatsapp
讀多幾年書先
不如問埋有邊個 公務員會用自己WhatsApp 返工做野咁撚on9
cctoy褲都除埋點知又要著返好條褲
用返data算啦
有時真係幾撚唔方便
有份野想scan入電腦 之前舊公司可以用one drive影相直接變pdf
而家新公司要搵部scanner禁禁禁禁禁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞