am730:唔啱聽嘅說話你想唔想聽?羅奇指內地現況與日本「迷失30年」相似 重申自己看法不完全受港府歡迦

72 回覆
48 Like 2 Dislike
報紙佬飲大咗開工,打漏個"0",係迷失300年
日本嗰20年所謂「無通漲」係啲公司用呢種方法cut cost嘅結果,記住人員都係支出嚟,就職冰河期嗰陣就係啲公司為咗維持嗰價鳩cut cost搞到年輕一代無辦法搵到正社員工作,個社會收成期無必要後生嗰班無經濟條件消費,成個消費市場就咁陷入死循環。嗰消費風氣由以前啲師奶買Gucci 到依家半年換一轉Uniqlo ,點講得出生活叫無差到
穿州過省最好揸啲舊款車
一來容易修理
二來唔係個個省都有充電站
日本一開始就已經唔跟大隊玩電車,
自己走去研發氫能車,呢條路日本都仲行緊
你唔覺得你架fc一過灣就好慢。
日本國債比率仲勁過美國佬
收到
即係會更加哀
支那狗同日豚
知乎既垃圾時間論?
咁日本有冇公司欠債幾萬億都唔洗破產
係好既出生率唔會年年跌啦
咁睇得起自己
你話中國一黨專政都算,點可以幫美國話中國無被美國搞事? 由華為開始,加關稅,到全世界都蝦我哋中國,打壓我哋偉大祖國發展,有邊一樣野唔係美國佬搞出嚟?你居然幫美國唔幫中國!?
日本新聞日日講物價上漲
生活艱難左好多
崇日撚自己拎港紙換平yen去日本玩
就吹到日本無通漲

個個星期都有既物價上升環節
https://youtu.be/7XAqK5rgoJE?si=VJO8sSBP0oeFioEO

電視台好多教人慳錢攻略
https://youtu.be/oV-Atam25wk?si=OzUM1gNrCMObQrky
正所謂hi tech hi 野,近幾年如果有去過世界其他地方發達國家,會發現MIC喺中低端consumer 市場(包括名牌OEM),佔咗大概冇八成都有七成,全賴於日本迷失三十年,大陸廉價勞工快靚正攝曬啲位,如果諗住會支爆,應該唔會發生.
如果你呢兩年有行入d 睇就知大陸廉價勞工世界工廠一說已經係疫情後發生變化
日本想玩氫,但現實都係混能,純電無乜心開發所以同廣汽一齊攪。
產業轉移左啦
如果唔係都唔會失業率咁高啦
少咗個零
冇錯係產生咗變,主要係逃避朝令夕改嘅政策;不過搬得去印度印尼嗰啲都係比較低級少少嘅工業,例如做鞋, fast fashion,高級啲嘅例如電子音響,嗰啲有色人種做唔到大陸人咁精準,勤力程度亦都爭好遠.
經濟體系要有持續而適度嘅通脹先刺激到消費去令本地經濟規模擴張,但日本過去三十幾年唔止無通脹甚至長期處於通縮邊沿,間接令日本人寧願縮減消費去儲錢留嚟將來消費變相令日本內需市場規模停滯不前,所以近呢三十年嘅日本首相都用盡辦法去令適度通脹出現。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞