am730:唔啱聽嘅說話你想唔想聽?羅奇指內地現況與日本「迷失30年」相似 重申自己看法不完全受港府歡迦

71 回覆
48 Like 2 Dislike

中央近期出動「連環拳」救市,內地股市和香港的恒生指數一度飇升。曾發表「香港玩完」論的摩根士丹利亞洲區前主席羅奇接受本地報章訪問時指,目前中國情況與日本「迷失30年」的情況相似,仍有3個結構性問題待解決。他還表示,港府近年好努力吸引國際資金,陷入外資及人才的爭奪戰,但成果仍有待觀察。羅奇強調港元與美元掛勾是金融穩定的來源。

#am730
中國唔會迷失 30 年原因在於日本係兩黨制同有美國搞事,但中國冇。唔識睇政治就出嚟大放厥詞嘅鬼佬又妖言惑眾
支那可以‘迷失’’30年已經當贏
香港政府一陣真係拉鳩你,又唱衰香港,仲唱衰埋祖國
話就話迷失左30年,但30年之後既第40年其實唔差
佢都已經好比面話係 不完全
超哥一定係 完全不歡迎佢既言論
日本新加坡講多謝晒
含啦淡友
未到日本咁有錢就開始迷失
你又講得啱
因為日本都叫做民主政體,所以30年就可以谷底翻身
而中國就唔會迷失30年咁少,因為…
都係唔講喇,國安會mon post
日本效率低下,科技追唔上大陸因為日日搞政治最終害人害己搞死安倍晉三抵撚死啦
真心想問下,大陸科技又咩咁高?係講緊抄返黎既電車同無人機? 定係抄日本仔幾廿年前既qr code?
呢樣真,外國起碼要靠兩黨制先搞得冧經濟,中国只需要一党制都同樣可以搞冧經濟
屌你人地日本爆泡時人均gdp幾多,有冇小學生統治日本?
人民冇錢姐
國家大把

唔比破產 唔比call loan
一直玩落去 根本唔會死
最憎呢個說法
將支那同日本比已經係抬舉支那,同奶共無分別
因為支那係迷失70年?
股票指數高低同嗰個地方嘅實體經濟好壞無太大必然關係,日元長期極低息非常抵借令大把外資借日元去炒日股唔等於當地嘅實體經濟好咗,最簡單日本嘅實質工資已經有30幾年時間停滯不前,跑輸晒同期其它主流發達經濟體就知情況有幾嚴峻。
應該唔會迷失30年咁耐。
因為.......
講故唔好駁故,你唔識做人講乜都冇用
我諗超哥好想派3萬人去佢office
實力雙倍咁勁
呢十年yen由10算落到5算都話唔差 你渣港紙有冇眨值一半
一早block左你覆果條友,睇唔到佢講乜
似蘇聯
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞