積金易平台錯漏百出 電盈被罰1.8億 萬通信托慘變白老鼠

182 回覆
346 Like 6 Dislike
佢開個價係Sunlife 的一半
當年已經話黑箱作業
咁都得
智方便係香港算好勁
另外呢個apps唔係政府apps
原來sunlife有份入標,不如比sunlife做啦,全行都知sunlife 有幫其他MPF公司做admin,照計最有經驗

我唔係話audit同legal
講緊software個license fee跟AUM
當年 2016年 sunlife HSBC Manulife AIA 都入標
最後揀左最平個間PCCW
PCCW 就外判左個 project 俾iFast
2019 先啱
不如sunlife m記A記幾間大公司搞間JV,夾份食左佢仲好,好過而家分admin fee出去比人

依單野點解話黑箱作業?
因為果陣 tender 係寫明要有五年開發及營運基金管理系統經驗
但 pccw solution 係無做過依類系統
根本唔會達到標書要求
依單野好鬼
因為pccw 係會做埋 empf physical operations 果 part
即係實體CS,mpf admin
仲會 charge 番 trustee
又係老電
Empf 第一期上係 sunlife 嘅RBC MPF
即係新鴻基個強積金 pool
當時上已經嘔曬白泡
但 pccw 話甩咗個期照要 交銀同YF life 上
唔關事
因為渣打買左RBC trustee 做MPF
立法咪得囉
其實你呢d稻草人打黎都冇乜意義
仲有
原本PCCW 要係每間 trustee 上之前行3 round data migration trial run 同 dressed rehearsal
實際上當然行唔足
即是唔係單純tech refreshment
而係reformation
行中央管理
信託純粹係積金局嘅service provider
客對積金局唔再對各自信託
You are damn right
所以empf 上左之後
好多人會失業
Sunlife 可以炒曬成層One Harbor front
HSBC 奧海城滙豐中心可以縮兩會
即是唔係單純tech refreshment
而係reformation
行中央管理
信託純粹係積金局嘅service provider
客對積金局唔再對各自信託
You are damn right
所以empf 上左之後
好多人會失業
Sunlife 可以炒曬成層One Harbor front
HSBC 奧海城滙豐中心可以縮兩層
Manulife 大地震
炒晒啲人,pccw 一間公司做晒先慳到錢,如果唔係點樣做到empf 10年慳300億?
你可以慢慢等
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞