【劇透】張敬軒Dahlia Blossom The Prime Classics 2024澳門演唱會討論區 (1)

135 回覆
3 Like 2 Dislike
尋日搭金光飛航趕到11點 發財巴直到碼頭
分享返少少睇完澳門埸嘅感受(撇除觀眾質素呢方面唔講)
Opening 又係迷失表參道同埋酷愛,大家舊年都睇過同埋聽過好多好多次,真心覺得可以轉下opening ,次次都係呢兩首歌好似冇咩新意
軒仔講到自己咁鍾意陳慧嫻姐姐,佢告別演唱會所有歌都識唱,淨係唱得一首夜機真心太少(唔少人都可能聽過夜機)
軒仔其實唱慧嫻姐姐啲歌好好聽,希望佢可以唱下傻女或者其他慧嫻姐姐嘅歌
我本人真心好好聽,不過都係將2018 hinsideout 複製一次咁囉,冇咩太大驚喜
經典之所以係經典,因為佢難以複製,只此一次最能成為永恆嘅經典
我本人,黃色大門,俏郎君,我覺得大家睇blue ray 有更加好嘅音質啦,演唱會應該有啲更加新穎嘅表演
漩渦,真心建議cut咗佢,個人認為舊年個part好睇好多,舊年嗰part舞係好精彩,今次呢part覺得平庸,唱下其他歌仲好,大家舊年都睇過漩渦啦
雲裏的月光每晚都要唱啦,一首咁好嘅歌,冇可能淨係唱1晚,好多人都要離鄉別井,呢首歌真係俾咗好多力量好多人,歌詞令到大家更有力量面對艱苦嘅生活,大家生活都唔容易,係需要呢類型嘅歌鼓勵下
要讚嘅部份就係視覺效果,係幾靚幾震撼,同埋翻唱咗幾首歌(就係貼返dahlia 主題),滴汗,少女的祈禱,風花雪,不舍也為愛,好驚喜會唱呢幾首歌,可唔可以多啲翻唱啲咁好聽嘅歌?
仲有賽勒斯的愛啦,大家都有讚
Encore 要唱只是太愛你無可厚非,畢竟有一班街客,演唱會都係要有大合唱炒熱氣氛
真正encore好似開盲盒,我個人認為一首大熱嘅歌+一首side 少少嘅歌會好啲,滿足到絕大部份嘅歌迷
騷靈情歌,餘震呢啲俾班街客歡呼吓
病況,例如塵埃落定不吐不快悲劇人物呢啲歌可以滿足下班歌迷,畢竟每晚都有咁多hcfc嘅會員入場,冇理由一首side 少少嘅歌都唔唱,點都要多謝下一班買飛入場睇咁多場演唱會嘅hcfc 會員啦
我想提出一個point,我真心覺得青春常駐同埋隱形遊樂場嘅背後visual 整得超級靚,好有心思,但如果大家有睇過舊年澳門場,又係一樣嘅歌。可唔可以轉一轉?叮噹可否不要老?都係一首好有意思嘅歌?係咪可以考慮吓encore唱下?起碼會有啲新意。唔知大家有冇一種感覺,但係老粉可能會覺得唱嚟唱去都係嗰幾首歌(我意思係1 encore)

總括,未去到一場非常好睇好睇嘅演唱會,唔係必睇,但如果你鍾意張敬軒,呢場演唱會唔會令你太失望,亦都唔會覺得係嘥錢嘥時間,不過有啲位個人覺得可以好啲
多謝!!!前2日搵到人幫手買了
感激!!!
多謝!!!前2日搵到人幫手買了
感激!!!
有好多歌好似都排哂舞set哂舞台setting,其實好難改
我睇19號
覺得今次真係好一般
Cover零驚喜+自己歌又係基本嗰幾隻

可能我本身就麻麻Dahlia嗰隻hifi編曲,搬返現場聽都真係幾悶下
到蔡律師嗰part先醒一醒
不過上年聖誕我已經中咗《故園花茶》,所以今次都冇話咩特別興奮,跟住《細水長流》仲要走咗粒大音
《相對論》算係全晚最醒神嘅一首,其他整體都好公式,冇咩睇完show話係值得回味嘅

同埋想講
Talk位真係太多太多喇,下下都唱兩首就一個talk位,根本投入唔到個show
唔需要個個都好似Eason FnDs咁唱成個show再talk,但至少都唱完成個part俾觀眾投入完再talk耐啲好過啦

最後想講成晚軒嘅聲音狀態都幾一般
連talk都覺得佢沙沙哋,唱歌唔少位都係夾硬扭音帶過
佢自己就話今日把聲唔知點解特別乾
但我心諗明年係咪真係仲諗住繼續chur繼續開show呢?聽佢口氣應該都仲有下轉倫敦人
已經連續兩年倫敦人 仲有下轉
佢同觀眾講笑咁講 咁下轉倫敦人要點點點
唔知係隨口講定真係有
唔會掛 之前講簽咗三十場應該夠數喇
計埋生日會先有卅一場,唔計就廿九
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞