香港投胎九品中正制 入嚟睇下你係上品定下品

129 回覆
260 Like 77 Dislike
上上:大家族 屋企有上百億~千億身家 大咗自動做公司主席 夠你敗足幾世
上中:富豪 屋企做生意 細個跟老豆坐遊艇/私人飛機四圍去 正正常常夠你玩足一世
上下:屋企有幾千萬~成億身家 有唔少物業喺手 你細個就外國留學 大咗做醫生律師 一年去十幾廿次旅行 返工就揸法拉利 人生勝利組

中上:老豆老母做公司高層/專業人士 由細到大生活富足 想要乜老豆都買到俾你 屋企本身有層樓 你大咗買多間俾你結婚
中中:屋企做啲小生意 都算生活無憂 屋企本身有層樓 佢地百年歸老就過你手
中下:屋企無樓留俾你 但都算有百幾~二百萬cash喺手 你想買樓都俾到個首期你自己供 老豆老母老咗有錢照顧自己唔使你理

下上:孤兒 住寄宿家庭/孤兒院 無人要你養 但都無人俾到野你 大咗出嚟做野照顧自己自給自足
下中:由細住公屋 窮有窮養 屋企無錢俾你 但你出嚟做野要俾家用 老豆老母老咗等你養
下下:老豆老母社會低層 爛賭差人幾百萬 由細到大畀人上門追債 好彩啲就大個離家出走 唔好彩就個個月幫手還錢

打完之後先發覺公屋窮撚好似仲慘過做孤兒
下中
你p牌推唔郁

幫你開個post
我迷失在.* 這場_×°愛情遊戲
下下
下上係孤兒 下中係公屋
我老豆就係陳局長
「下上」
同 「下中 」會唔會掉返轉好啲
香港地好多人都係「下中」呢啲位、反而都叫做冇乜點樣

但本身「下上」因為冇屋企人只能靠孤兒院、好多人未到成年都已經連基本生活水平都冇,大部分都入哂監獄因為學壞又冇人理
根本係要掉返轉
因為「下中」呢啲情況似係香港大部分人嘅寫照,但都叫做冇乜野
要做幾多世壞事,先會做香港人
喺樓主眼中正常人唔係中中/中下而係下中
下中我角度係嗰啲廢老家庭住劏房 兩老日日怨天怨地嗰啲
我覺得係

最差嘅「下下」先係冇屋企人,要住孤兒院,連日常開支洗費,日常生活水平都冇,只能靠社工同 姑娘幫手、唔會比錢你手、養到18年就走
好多人未到18就已經學壞,坐監,入男女童

ching 今年已經係2024年,我地步入新香港
下下或者喺爛賭吸毒老竇老母 山窮水盡借大耳窿日日擔驚受怕 又或者喺啲中三打後就叫個仔出嚟養家當佢狗咁

呢啲我會覺得仲慘過孤兒院 我識兩個朋友孤兒院出身都讀得下書
下中,仲衰過孤兒
下中,仲想駁兩張NR合SSR卡
之前有個T0~T10

都幾唔錯
中下:屋企無樓留俾你 但都算有百幾~二百萬cash喺手

咁講法根本香港大部分人都係中下以下投胎出世
其實係香港好睇你係那個年代出世
由讀書時期到出來工作的際遇同運勢
投胎係男定女,靚仔靚女,身型高大矮小都已經好唔同
依d 咪華人階級社會制度
好命既父母一早鋪左路將來做專業人士/ 打本創業 條條大路通羅馬
相反 普通人既下一代就算後天靠自己努力入到大學畢業先會發現社會更加唔公平
有啲人攀附關係 fresh grad 已經大公司大把前途自辛辛苦苦1st Hon 畢業都係入啲冇前途牛工
其實沙紙只係入場券 interview 果陣 真係睇有冇熟人介紹/ 人脈關係

資源愈少要衝破自己命運向上流根本更難更何況香港地啲內卷文化只會更惡劣 冇人想有下一代
富不過三 窮不過二 又係真
屋企係上下 同 下中 既合體
有幾個單位收租 但低學歷
成家人因為生活習慣 長期過得好窮
上下 屋企全世界有3x物業 收租都夠食 可惜老豆係傳統潮州人 過住極平淡生活 外人完全睇唔出我屋企有錢 我幾兄弟仲要出嚟做咕喱
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞