李家超:研究讓青年人提取部分MPF強積金作買樓首期!

477 回覆
49 Like 75 Dislike
你40歲人
銀行冇儲蓄?
如果成40歲人銀行都冇乜錢
就係要靠嗰一球嘢嚟俾首期
咁我諗你都應該供唔起
學大陸
整個住房公積金咪仲有用
好多年定期利率都係接近0%

係呢兩年先有利息
買外國樓得唔得
邊個冇
連埋偏主咪360000
你自己唔會儲錢?
乜原來你退休真係淨係靠mpf
買樓又係靠晒份Mpf
咁我諗你都唔會供得起
因為年青人mpf 全部all in美股
當你30歲,有40萬老強,正苦比你拎50%出黎買樓,20萬做首期,借盡九成半,紙面上買到400萬樓,未計壓力測試,其他雜費
拎到十幾廿萬出黎計返成數都可以有多幾十萬選擇喎 咁都有得屌?
未必係直接咁拎出來,可以當係扺押,還掂你點都要供
同埋好多公司會供多小小或者無個 1500 上限架
超哥做到野
你真係諗住額外一蚊都唔出,淨係拎個MPF嚟俾首期
咁你都應該供唔起樓
公司供多d果份係自願供款,你辭職果下要睇公司terms,頭幾年未必拎得晒
1500都無個d,住公屋啦,買樓關你咩事。
仲有你以為個個1500,大把orso人工10%,做2年vesting20%可以拎出黎,個度40 50萬
同8,9按一樣,係target班專業人士,你以為target你地1500都唔夠個班咩
有得用咁D唔洗蝕咁多算係咁啦

不過受惠應該都係得D納米樓/邊境樓
正常少少市區五百尺左右兩三房 當兩公婆拎晒十年MPF出黎都未有1成首期
其實呢樣正正就係學緊類似英國lifetime isa同美國ira account可以拎黎首置物業呢個feature

而家將舊錢畀多個option你用喎,你唔想拎黎買樓咪留返退休用
mpf咁撚少錢
居屋都唔夠啦
其實點解咁可以咁多人想買樓
冇錢學咩人買樓呀 萬幾蚊就想上車?
大把官員投資物業,坐埋同一條船,點會睇住佢跌
我直頭唔想供mpf 直接取消啦
同埋佢開放左呢個 Option 又多個原因改例可以叫你地供多 D
成件事係錯晒
你退休既錢唔好拎黎買樓
預買樓既錢你買完樓仲點退休
強迫金就係為左你退休而迫你儲既錢
家下明顯係為左托住D高官果幾層樓既樓價
想呃左你退休果筆錢
理財最基本既分開預留錢都唔撚做
仲話人地淨係乜
你就真係唔會供得起
德政
青年人幾歲先...攞埋都未必有20萬
你無咋傻閪
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞