李家超:研究讓青年人提取部分MPF強積金作買樓首期!

492 回覆
49 Like 77 Dislike
比你拎10%
當你30歲咁叻仔有30個 拎果10%先3萬

3萬蚊,夠你係買樓果時做咩?
夠比律師費?
咁提早拎黎買樓
蝕係自己手 好過比班基金佬蝕完仲要問你拎埋手續費啦
而家講咗10%?你不如話1%
都係UP下
比你拎一半好未呀
30歲,有30萬,拎一半就即係15萬
15萬連裝修錢都唔夠比啦
你都識講青年人 出黎社會做咗野幾耐
你識唔識字㗎?我話如果升咗,而家你又話跌咗,根本九唔搭八,口同鼻拗冇意思! 咁如果你係淡水魚睇跌嘅,咁你就唔會買樓啦笨柒!

我話買六合彩中咗,有乜嘢可以做?
但係你又碌柒咁話輸咗又點?
係咪終於發現啲樓炒到貴一貴
搞到年青一代寧願拎哂啲錢
去旅行去消費
係公屋躺平都唔打算供樓
無人接火棒托唔住
咁你想點?提取完再送多15萬比你好無?
我邊有講跌......你識唔識字㗎?
你買400, 唔計裝修埋單都要440, 你剩係俾首期即係要供啦, 息唔洗計?
真係今日買聽日賣?

仲要等佢升, 真係今日買聽日賣咁堅?
當你坐一年升左10%, 你都要開460萬以上先平到手

睇跌點解唔買得樓...MPF我用黎頂跌價都好過放係基金佬俾人玩

你都戇撚柒鳩嘅,咁而家我話升咗有賺呀嘛! 你講使費把撚啦,你講律師費把撚啦你講利息把撚啊,今,梗係扣埋啲使費有賺先至講啦,屌你老母縮返入你老母個臭閪窿度啦
你都聽唔明人哋講乜,我而家話層樓有賺咁嗰啲錢使唔使入返MPF,戇撚鳩鳩理解力又低又要衝出嚟柒縮返入你老母個臭閪窿度啦
係咪 18 歲青年人? MPF 有 $500
全取啦 供嚟做乜鳩,個個月搶我地錢
夠嫁啦 食埋依一水
得咁少點買?幫你借九成?一生為奴
德政? 你睇宜家樓市

司馬昭之心
22一出嚟供1500?除咗連登仔幾多人做到?有30萬偷笑啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞