香港仔魚類批發市場計劃打造成「港版築地」

171 回覆
13 Like 244 Dislike
賣水魚呀? 周街都係喎
本身就有珍寶嘅

以前仲有啲船上海鮮、粉麵都收曬皮啦
蒸魚經濟?
點解要築地 跟埋日本仔d野
應該要學下祖國特色 例如 華南海鮮批發市場
明明自己有鯉魚門 珍寶舫 三聖 流浮山
係要抄日本
超哥係崇日撚?
中日3D廣告大戰!日本新宿3D猫 VS 中國3D原神!
https://lih.kg/3804422

左抄右抄
中共/港共就係咁嘅水平
遊西貢買$1000海鮮! 餐廳加工費逾千元 內地男埋單$2XXX:有坑?
https://lih.kg/3803353
無聽過受大陸人歡迎,入面係鬼佬同本地人幫襯多,而且價錢係中上收費,大陸人點會去
之前食環先日日掃場話唔可以劏魚
唔係仲有艇仔粉咩?
又可以引入專材
日本啲漁市場都劏客,可想而知呢邊會變成點
香港絕對會玩得更過份

收更貴
換海鮮
隱藏收費

最後又係搞到比人上小紅書控訴
去香港仔魚類批發市場不如過鴨脷洲街市
擺明特登消滅英治特色
由呢架船開始就不停冧野,經濟都開始差
賣燒賣雞蛋仔
到時咪又係賣啲貴價魚蛋燒賣
要打冧左你班香港市民先做到個KPI出黎
香港就是悲劇
仲死淨幾多檔漁檔
2010年已經講啦
https://www.legco.gov.hk/yr10-11/chinese/panels/edev/papers/edev1214cb1-700-7-c.pdf

長 遠 發 展
10. 除 上 述 擬 議 的 美 化 計 劃 外,政 府 亦 曾 承 諾 與 有 關 部 門 探
討 一 些 較 長 遠 方 案 , 以 加 強 香 港 仔 海 濱 區 的 吸 引 力 , 包 括 ︰
(a) 發 展 鴨 脷 洲 東 北 面 海 傍 的 部 份 用 地 為 以 海 鮮 美 食
為 主 的 飲 食 娛 樂 區 ;
(b) 發 展 香 港 仔 魚 類 批 發 市 場 為 旅 遊 景 點 及 海 鮮 食
肆 ; 及

(c) 活 化 香 港 仔 海 傍 的 固 定 船 隻 ( 三 等 船 ) 。
水魚場
之前唔係有幾個特首講過幾次話要整?
其實政府搞好啲鯉魚門唔得咩
做乜係都要搞香港仔鴨脷洲
明明已經變晒做住宅區
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞