香港仔魚類批發市場計劃打造成「港版築地」

158 回覆
13 Like 218 Dislike
【施政報告2024】行政長官李家超今日(16日)發表其任內第三份施政報告,當中便提到拓展具特色的旅遊產品。當局將在南大嶼、前南丫石礦場用地,尖鼻咀和白泥等地,發展各種旅遊路線。至於港島南方面,當局將研究在淺水灣興建碼頭,開拓連接南區景點及附近島嶼的海上旅遊;海洋公園今年新增兩大兩小的大熊貓,當局表示會積極推動熊貓旅遊。

美食亦是香港傳統旅遊吸引力之一,康文署將提升部份小食亭,改為特色小食餐廳,包括銅鑼灣維園及觀塘海濱花園。旅發局亦會制訂十八區美食指南,舉辦美食盛事。

港島南︰香港仔魚類批發市場研設餐飲設施變「港版築地」

港島南方面,當局將發展水路設施,例如為擴建香港仔避風塘進行詳細設計,包括在大樹灣擬議防波堤結合公眾登岸設施;並研究在淺水灣興建碼頭,開拓連接南區景點及附近島嶼的海上旅遊。

此外,近年計劃打造成「港版築地」的香港仔魚類批發市場,當局會研究提供餐飲設施的可行性。
肥媽推介鯇魚刺身
李彩樺小背心呢
無李彩華既香港仔漁市一定係假嘅
yolo福壽螺
最後同西貢咪差唔多
變做劏遊客場

仲搞到影響遊客體驗添
乜唔係明日大嶼咩??
期待已久喇喎
唔洗諗都知道結果
D蟲多到
講咗廿幾年香港仔漁人碼頭
又拎返啲舊橋出嚟重用
珍寶沉海底!!!
攪到最後連師奶買平魚既地方都冇埋
中式魚市場搞嚟搞去咪又係西貢鯉魚門咁炒蝦拆蟹
想做築地慳d啦
去過一來唔平, 二來好污穢
同日本完全唔同
俾啲香港特色 得唔得 又抄人
講就得
得左
//研究在淺水灣興建碼頭//

又整一堆爛建築出黎
我自己住香港仔
老母一個禮拜去兩日買cheap魚
要買碼頭邊天光墟果d先平
之前先話唔俾劏魚
攪咁多不如攪左地鐵先啦
由我小學雞聽人講起地鐵聽到依家變大叔都唔見影
唔怪得要重金搞醫療原來因為要食福壽螺
https://www.youtube.com/watch?v=IwE6jLx02SE
個頭搞鳩人地,呢頭就話要打造「港版築地」
港版築地……當年灣仔果個都冇去過
之前食環就趕盡殺絕,依家就築地
遲啲改過個名劏遊客劏街坊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞