湯怡餅店請唔到全職IG訴苦想圍爐 寸爆網民:最好唔返工都有糧出

139 回覆
8 Like 187 Dislike
條女都係嘥下老公錢過晏晨既姐
返5日 都屌鳩人?

屌你老尾 1000年後 香港先會有4天工作週
條女係正宗港女格
一年冇15日AL嘅工都係垃圾
咩原來香港仲有工一個月係無8日假?
請唔到人原因好簡單

你福利同人工差囉
最好係唔洗返工都有糧出,對不對

其實睇語氣啦
如果笑住咁講又無咩野
條女都痴鳩撚線

玩得你問我答
人地提出月休8日既建議
不論個答案岩唔岩你心水都好
都無理由屹鳩番人啦

個答案又唔係玩野又唔係離地

佢都係唔好賣餅
賣笑算鳩數啦
真 返緊12日AL真係要成日計住點用假
對佢嚟講最好就6天工作每日返12小時
開始覺得立仔好好彩, 個天幫左佢好多
由細睇大公報大 係咁
如果網民覆佢8皮請個人
佢咁串覆係無問題
因為講嗰個on9
但人地講8日假只係正常要求
佢咁串就變咗係佢問題
想屌佢好耐
立立分手分得好
點解唔係文匯同大公報登廣告請人?
996最好
仲要低市價幾千蚊人工
請問香港邊到有? 住長沙灣唔知附近有冇
下 8日假期好合理啫
傻閪一條
係金鐘見佢擺檔,佢係到就有人買,佢唔係到就拍烏蠅
放心啦地球/人類收皮一定快過香港4天工作
藍領其實好少8日假 我請人都係番5.5日 AL 10日
但出手高d自然有人肯做, 我請服務業起碼都2萬以上起薪點
呢條女飛9洪卓立真係洪卓立既運氣
藝人湯怡除了是一位演員外,喜愛食甜點的她亦是一位蛋糕店的老闆娘。近日湯怡為自家餅店,在社交平台發文請全職員工,更在限時動態與網民玩「你問我答」討論聘請員工的問題,但就有網民提供善意回覆,卻慘遭湯怡寸窒,引起網民熱烈討論。

湯怡寸窒回覆網民善意建議
湯怡最近在社交平台上發文,為自家餅店招聘全職員工,並在IG限時動態與網民進行「你問我答」,討論請人的問題。然而,當有網民提供善意的建議時,湯怡卻以不客氣的態度回應。

湯怡近日在社交平台發文為餅店招聘員工,更在限時動態問網民為何大部份人都偏好做兼職:「可以解答我,點解大家只喜歡返兼職?」有網民就提出建議增加假期至每月8天,或許可以吸引更多人申請工作,怎料湯怡竟然不客氣寸窒回覆:「最好係唔洗返工都有糧出,對不對」,不留情回覆被網民熱烈討論。

有網民認同請唔到全職
另外,有網民表示與湯怡有同樣煩惱,認為聘請全職員工困難:「同問,我都請唔到 full time」湯怡亦表示找到知音人以8字回覆:「懂我的人,自然會懂」。而根據湯怡兩年前餅店的招聘全職及兼職初級西式糕點師和店務員廣告,就列明員工每月可享有6日假期及12日有薪年假,但就未有提及薪金的安排。
https://hk.ulifestyle.com.hk/topic/detail/20045706

成篇文為咗掗字數 寫得勁累贅
睇到就炆
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞