湯怡餅店請唔到全職IG訴苦想圍爐 寸爆網民:最好唔返工都有糧出

139 回覆
8 Like 186 Dislike
藝人湯怡除了是一位演員外,喜愛食甜點的她亦是一位蛋糕店的老闆娘。近日湯怡為自家餅店,在社交平台發文請全職員工,更在限時動態與網民玩「你問我答」討論聘請員工的問題,但就有網民提供善意回覆,卻慘遭湯怡寸窒,引起網民熱烈討論。

湯怡寸窒回覆網民善意建議
湯怡最近在社交平台上發文,為自家餅店招聘全職員工,並在IG限時動態與網民進行「你問我答」,討論請人的問題。然而,當有網民提供善意的建議時,湯怡卻以不客氣的態度回應。

湯怡近日在社交平台發文為餅店招聘員工,更在限時動態問網民為何大部份人都偏好做兼職:「可以解答我,點解大家只喜歡返兼職?」有網民就提出建議增加假期至每月8天,或許可以吸引更多人申請工作,怎料湯怡竟然不客氣寸窒回覆:「最好係唔洗返工都有糧出,對不對」,不留情回覆被網民熱烈討論。

有網民認同請唔到全職
另外,有網民表示與湯怡有同樣煩惱,認為聘請全職員工困難:「同問,我都請唔到 full time」湯怡亦表示找到知音人以8字回覆:「懂我的人,自然會懂」。而根據湯怡兩年前餅店的招聘全職及兼職初級西式糕點師和店務員廣告,就列明員工每月可享有6日假期及12日有薪年假,但就未有提及薪金的安排。
https://hk.ulifestyle.com.hk/topic/detail/20045706
依家5.5天工請人都窄窄地啦,一個月得6日假,姐係要長短週
唯一出路1.6算把啦
臭閪
條女出名閪都夠膽死掛名做老闆
靜雞雞都可能有救
開間無人自助店咪唔使請人囉 類似韓國果d自助拉麵咁
請兼職咪仲好,返工時間彈性D
可以免費任用梳打粉?
呢條八婆一向串柒柒
已經知道點解佢請唔到人了
得自助有出路
請兼職先好 唔洗計大假
係咪隊得太多梳打粉隊撚懵左,人地建議佢8日假,講乜撚唔使返工有糧出
定係係佢角度放8日假等於唔使返工,成個政府部門幾乎都唔返工出緊糧
個格咁閪,打佢工應該好受氣
睇個款人工都肯定唔高
立仔忍左咁耐個閪女人
都算好脾氣
有人埋單喺招積啲嘅
個格閪到
請唔到人,只係代表你出手底,你試吓出8皮一個月睇吓請唔請到?
點解點解
都係請唔到人咪姐係出手太低囉
祝早日執笠
屌你老母
連登FG 都講緊50k
離婚未
請外勞咪得
個人咁閪,
D員工肯定搵客人食物黎出氣
咪又係有左先結
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞