Arm 架構處理器筆電五年內市佔率翻倍!!!!!!!!!!!!!!!

84 回覆
3 Like 26 Dislike
係個開發套件唔合標準先暫時取消姐,好快會開返
冇咩點算 幾大嘅公司都會因為某幾個傻閪高層愚蠢嘅決定而搞冧一切

當年Nokia咪又係大到不能倒 又係因為堅持埋啲戇鳩嘢 搞到永不翻身

不過我諗Intel嘅下一場咪同Nokia一樣 又唔會話執笠嘅 但係就永不翻身囉
公平講句,篇文講緊notebook市場,要打機通常都正正經經砌大機,notebook最緊要慳電
問題係有咩情況會唔㨂x86 notebook / desktop / Mac 而用1皮野買windows on ARM

買arm真係智商稅
你係高通做?
睇吓個advisor group推唔推動到搣甩啲x86舊包伏
Arm 我買Mac 好過 WoA 真係咪搞
俾你裝有乜所謂,但啲Android tab硬件普遍都係Android嘅入門級,連行Android都只係啱啱夠仲想佢行Win11?
之前SNADRAGON845都偷雞裝到都幾好用,更強嘅ANDROID TAB 應該無問題
裝黎做乜
除咗裝Chrome 上YouTube之外Windows on ARM都唔知可以用嚟做乜

要裝desktop 系統我裝linux唔好咩
X86S咪係
起碼GNOME個設計俾平板用都ok
裝Windows真係搞撚笑
可以用嚟玩電腦遊戲
乜撚都玩唔到
呢個又係攪笑,Intel自家U都仲未support x86s
ARM玩賓州就得
其實你係咪唔識電腦
事實就係得win11有x86模擬器
Lunarlake開始呢一代肯認衰仔放下面子,抄蘋果架構,用tsmc
我覺得intel反而有希望
要emulate x86 instruction set已經夠on9啦
除咗rosetta 2之外有咩emulator性能好架
都未講啲android 平板全部袋底spec

仲有幾時得win11有x86模擬器?box86/64俾你食咗
轉左會
核電級真係好用
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞