Arm 架構處理器筆電五年內市佔率翻倍!!!!!!!!!!!!!!!

84 回覆
3 Like 26 Dislike
平板裝win11把撚咩
咁一粒desktop cpu 300w又真係惡頂嘅
Surface 用ARM 先俾人屌緊佢一轟轟bug
今年賣一部,5年後賣5部
樓主條老翻狗撚會出錢支持ARM laptop
surface 把撚左好多年
ARM要去到高效能咪又係食電
Zen 5C epyc咪又慳電又勁過ARM server cpu
邊會有傻閪買arm cpu做server
講緊連idle draw都輸9條街
係,3nm 製程
個價錢太離地,同呢篇飛機文一樣
就算x86 laptop都唔想拎嚟打機啦,又熱又食電

不過又咁講,MacOS有Game porting toolkit
有macbook幫佢增加佔有率,只要升到一定程度,就係x elite發力之時
????
macbook係arm,可以裝win11,win11佔有率高咗,就可以有軟件商認為值得幫win11寫software,win11 arm版多咗有用軟件就多咗買x elite理由,做成良成循環
你係咪有問題?

MacBook ARM點解軟件開發得咁好 同Window os生態環境有咩關係
有關係,每一百個用macbook arm嘅人有一個會裝win11,咁變相增加win11嘅佔有率
你真係白卡來

用開MacBook 又點會on9裝window
Intel同amd合作頂撚住
100個用macbook嘅人之中有一兩個on居仔裝win11都唔出奇啦,依家唔係講緊十幾二十個
window arm laptop 同 apple arm laptop 本來2個不同軟件開發平台 ms自己冇心做好window on arm 就唔好怪人
今年俾高通撚咗一獲
下年重有冇廠肯出ARM laptop 都成問題
咪又係賣唔出
MS: 關我咩事
咁點解唔係windows on arm 帶起? 喺人都知因為垃圾囉
Btw, 你講到好似無人用windows 咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞