2024諾貝爾學獎得主 : 法治較差且剝削民眾的社會,通常無法帶來成長或變得更好

68 回覆
148 Like 4 Dislike
我想問下戶籍嗰度係點計,畀美國管嗰班人係咪有美國卡
資本主義都會做成壟斷
反cup嘅故事

你漏左蛔既都係專制獨裁

然後再利用人地西方世界既宗教自由及福利制度之便去行使佢地既專制
入面有冇case study講香港
法治又贏
3人統計不同殖民地由1500年至1995年的人口結構和經濟變化,發現起初人口越稠密的殖民地,後來經濟反而越差,他們以殖民地的社會制度解釋,指出法治差劣及存在剝削制度的社會,長遠經濟增長將較低,即使統治精英試圖改革,亦不會獲群眾信任,「到了最後,唯一出路可能是移交權力和實現民主」。

英國殖民地法治差劣
最尾果句響中国香港講唔講得架?
成件事都好唔公平
兩個都唔係財政差唔多既地方
試下一邊阿聯酋,一邊獅子山共和國啦
呢本書有樣野講得幾好
就算係英國殖民地
英國嘅管治方式嘅分別都會影響咗日後嘅權力架構
講非洲果部分都有提及過,而權力架構最終會影響經濟發展

而中國統治者即使變成共和後普遍都仲係一黨專政,都係以前封建時代嘅遺物。儒家思想未必有根本嘅缺陷,但人民普遍都忠於君主

香港介乎兩者之間,而家既冇民主,普遍市民亦唔忠於共產黨,缺乏哂兩邊社會嘅成功要素
財政應該係經濟發展既結果,唔係原因黎

我明你想講可以有好多原因可以令到兩個地方經濟發展有差異未必係因為制度,你諗既野佢地肯定有諗過,甚至佢地最重要既研究貢獻係在於用乜野quantitative method去確立制度同經濟發展既因果關係,isolate其他因素

當然佢本書係for大眾唔會講到methodology呢啲咁深既野
我一早買咗中文版
所以影響唔大
一份paper都無publish?
幾好睇
但佢呢本書應該都係將佢哋當年嘅論文研究寫出嚟(?)咁佢有冇解釋佢用乜嘢量化方法先?定還是其實當係質化咁樣做?
西方系統下嘅小圈子頒一個爛鬼奬俾返自己西方人,賣花讚花香,咱們中國人唔會墮入陷阱信洋鬼子呢套
而家做econ拎埋nobel仲邊有可能質化呀,你當張五常個年代咩

我理解係主要係社會科學好難做controlled experiment搵causal relation,所以佢地不斷搵到instrumental variable去做natural experiment,同埋formally model制度變化受咩因素影響

每年nobel都會有篇technical introduction for業內人睇,真係有興趣可以入去望下
https://www.nobelprize.org/uploads/2024/10/advanced-economicsciencesprize2024.pdf
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞