[龍珠老鬼入] 想知當年追每星期漫畫嘅,估唔估到斯路遊戲悟空會指名邊個上場?

54 回覆
4 Like 2 Dislike
回憶翻晒嚟
揸住份影印仲要拎翻學周圍借俾人
俾斯路食仙豆係佢對自己眼光有100%信心嘅表現
斯路個瞬移就好似無講
推斷係變超級完全體後無師自通
佢都俾瞬移嚇過幾次
往後細布歐炸左地球後都係無師自通學識瞬移去到界王神界
我覺得成個斯路篇好差,我最愛既柒達完全變咗負累
講斯路遊戲完
之後俾人夾住繼續畫又carry唔到用悟飯做主角就後話啦
斯路遊戲個尾我真係冇聽過人屌差
我覺得成個斯路篇好差,我最愛達完全變咗負累

柒達幾時唔係負累
就算布歐篇佢壯烈犧牲
布歐復活都完全係因佢而起
斯路學瞬移係佢自爆完後,因為撒亞人細胞仲強咗仲順便學埋瞬移
我都係買錄影帶,有一排係買影印紙
味就係eaxm,又boy 聖子到,變態超人,龍珠,足球小將,一本野連載好多套
當年龍珠單行本一開始係白色紙
突然有一期改用啡黃色
個個嘈到拆天以為縮皮用cheap紙
後來唔知睇邊度講嗰隻原來係日本漫畫專用紙
成本輕身好多
紙薄啲容易揭
啡黃色亦都冇白色紙咁易睇到眼攰
影印a4 係日本出完漫畫,就用fax機傳過黎,再即係人手寫字翻譯,求其譯到八成意思明就得,要搶鬥快賣,好好賺。

由其最後果幾期,排隊等佢印,多人到印唔切。
未出世
good old days
有Exam 前 當年係黃金等連載出印本
超2少年悟飯係jump史上最高人氣角色,到而家都超越唔到
咁真係冇計喎,人哋攞授權你仲出盜版書,實收律師信

當年《漫畫周刊》一系列嘅盜版書,包括海豹、天龍、雅景就係咁樣死

嗰陣時一啲老鬼聲稱當年「海豹」有買版權,其實根本就冇買過

http://www.oldcake.net/viewthread.php?tid=863&extra=&authorid=1721&page=1

節錄重點

漫畫週刊/A-club 嘅滅亡係有數大原因

1.人才流失----工資極低,工作量大. 其實各人都係為理想而戰鬥,但得唔到合理回報, 結果有料嘅各走前程,無料嘅就......見証停刊。

2.讀者流失----後期可以見到讀者和編輯罵戰. 原因係讀者質素提高,而編輯功力就......

3.管理不善----管理層嘅思維眞係不堪回首,揾鬼同你做囉!

4. 致命一擊----講個驚人事實你聽, 漫畫週刊所有嘅日本漫畫根本無版權! 由頭到尾都係吹!

當90年代其他出版社買咗copyright,咁唔停刊就要收律師信啦

最後一期好似係2008年12月停刊
正式授權年代當時少年jump 最熱門嘅漫畫作品喺香港係授權比幾間唔同出版社

所以當時最熱門嘅幽遊白書同埋入樽係冇可能係exam上面連載

Exam 嗰啲讀者好多人都唔知道呢個問題
嗰陣甚至有人問點解《亂馬½》唔能夠喺exam 上面連載,因為根本就唔同出版社

因為exam嘅連載必須要係集英社連載過、連載中漫畫,但可以加一兩套本地漫畫作品
正確嚟講係龍珠第33期開始用嗰隻紙

嗰隻係日本漫畫常用嘅紙張
其實當時嗰啲錄影帶都係錄當地電視台,我記得好似比日本嗰邊遲一至兩個星期

所以話而家啲動畫迷真係好幸福,幾乎同步睇到最新嘅動畫,我哋嗰個年代根本就係要等電視台自己播

甚至衍生出有班中二病嘅動畫迷,要求電視台最好原汁原味後期都唔做原裝歌曲齊晒,最好日語原聲
果時有好多盜版漫畫, 例如天龍精選等等
而D商場就開始有人影印龍珠+自己翻譯賣
最搞笑係亂譯名, 比達叫做卡樂B等等...

後來文傳開始授權出正版漫畫
最初係龍珠第廿五期,
然後一個定兩個月一本單行本慢慢出返
慢慢就食晒個市場
好簡單嘅一條數

當時香港要買一般新鮮滾熱辣嘅少年Jump 就只有去日資百貨公司圖書部買,價錢最少$50 一本空運到港特別貴

每份賣$5根本唔會蝕
仲有桂正和
應該係第一次接觸咸濕漫畫
佢單行本由第25期開始好似會隔兩個禮拜出

出到第32期就停咗半年,到咗九三年嘅四月先至再出第33期

喺嗰段時期,佢將龍珠單行本第一期慢慢咁出返落去接住落

當時龍珠單行本每一期嘅銷量係去到六位數字
DNA ²

諗起葵加玲着內衣嗰條嗰張圖,諗起又扯扯地
卡樂B
冷卻器

你拎咒術同龍珠比 真係is侮辱
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞