[龍珠老鬼入] 想知當年追每星期漫畫嘅,估唔估到斯路遊戲悟空會指名邊個上場?

54 回覆
4 Like 2 Dislike
睇番啲ching講
當年係去信和定好景買每星期jump龍珠嘅影印本追最新連載
好想知當年啲ching係咪全部都估到悟空點名悟飯出戰
因為其實事前都好多鋪排
例如悟空喺貓仙人面前爆氣,悟飯唔覺得悟空好勁
但點名前都畫到好有懸念咁
大家都係畫死自己最強最高人氣果個
當年鳥叔就咁精彩人人信服
完左繼續膜拜鳥同悟空
今日芥見就自己變芥狗
5條變左2.5
其實講悟飯會超越悟空, 由Z 一開始已經鋪緊, 即使話布歐篇青年悟飯人氣不及悟空, 直到Z完單體最強都係悟飯
當年追龍珠真係正
集集有進度
個時睇龍珠好多版本
買左d唔知咩版黎,台版又唔係
仲有影印a4 紙咁賣比人
咁ching應該有啲年紀
當年睇到悟飯變超2係咪好震撼?
點都唔夠exam第一期咁震撼
當年佢在電視係賣 斯路遊戲終結
但其實打左斯路兩野

不過30年後睇番
先知咩野係分鏡
但比起好多漫畫仲贏一條街
悟空話認輸個下已經好震撼
鳥山明畫功分鏡都係世一
當年Exam第一期 一路買到佢收皮
龍珠當年真係好好睇
當年顛到追日本最新動畫
有d. 鋪賣帶
一集一餅,咁樣都有生意
exam
後來係幾時收皮的
係咪文傳出
斯路遊戲時已經開始有exam連載
樓上巴打講個年代應該係再早啲80年代中尾果段
最可能都係飲茶去樓下報紙檔買黎睇
果啲好多奇怪野睇
斷頭斷尾唔知咩事但又可以睇得津津有味
屌到悟空復活wor
果時每星期有本書叫 龍珠VS星矢 ,每期好似$6。 入面就係每星期最新連載既龍珠 同理星矢故事

再早期d 有本叫 漫畫少年 既書,入面好似少年jump咁每星期有齊最齊既新漫畫。當年GTO,電影少女,達爾大冒險等等都係入面追連載的。

所以一開始文傳買左版權後,呢d刊物即時全部冇晒,龍珠又追唔到live連載,果時我每星期要去信和買影印版翻譯,勁多人屌玉郎
講斯路遊戲完
之後俾人夾住繼續畫又carry唔到用悟飯做主角就後話啦
斯路遊戲個尾我真係冇聽過人屌差
GTO原來早過exam創刊架咩
畫面乾淨利落 動感十足 分鏡電影感多
無論第幾次翻睇都覺得精彩絕倫
可能我記錯左,始終年代久遠
同埋本野應該係叫少年週刊,
網上只搵到呢張圖片。

其實打菲利係睇影印本
可時係叫基利特戰隊同超級西爾人

所以 老一輩有人叫超西
你講起GTO就醒起條友堅係屎忽撞棍
咁啱俾佢畫到套好野
我睇GTO覺得好睇去搵下其他啦
睇完覺得勁垃圾
同封神演義一樣一套鮮
我果陣仲細
印象中係日日睇TVB
慢慢接單行本
去到單行本斯路遊戲中尾段最精彩出果陣話會有exam跟住出連載,於是成班麻甩仔就一齊萬眾期待等佢出,佢出時仲有埋幽遊入樽好抵睇(記得連港漫都放左1-2套落去,當年既香港真係好多野都諗得好周到)
當年潮文
看到這篇就想到我大學時的教授
讀書到底有沒有用? 還是要學一技之長?
教授有次上課就跟我們分享了他的心路歷程
他的父母親是極端的兩個存在
他爸爸從小沒念過書 小時候整天打架 打著打著年紀越來越大後
出社會靠著一身體力去闖蕩也創出了一些名堂 娶了他媽 生了他
而他媽媽則是傳統的那種"唸書至上"的母親
整天就是要他念書 而他爸又覺得念書沒用 老是嚷嚷著要帶兒子去運動
而他就在這種夾心餅乾中的環境下漸漸長大
到了青少年時期 他漸漸覺得念書沒屁用
就因為他老爸一句話 跟著爸爸去闖天下 想把爸爸的事業接下來
但有一天他爸爸意外的被炸死之後
不得不回到媽媽的身邊 開始重拾荒廢的學業
他覺得從前自己的程度很差 整天只知道打架
因此現在要努力把以前缺的拼回來
而老師他憑著一股毅力 雖然晚了幾年 也成為了一個學者
教授年輕時的朋友們看到他的改變 也很驚訝
他爸爸的老朋友兼競爭對手們 有的瞧不起他不走他爸爸的路
有的很羨慕他能夠走上學術的路 還娶了個有錢人的女兒 生了個可愛女兒
一整個就是家庭美滿人生勝利組
他自己也很感概 告訴我們 唸書到底有沒有用?
只要肯拼 什麼事情都把他做到最好 一定可以成功

題外話 我們問教授說
當時他老爸說了什麼話讓他丟下媽媽和他爸去闖天下
教授說 當時我聽到我爸說那句話 真的熱血沸騰 就不顧一切的去了

那句話就是

該 你 上 場 了 悟飯

反而#34單行本插圖好靚
有一張係悟飯3個階段拼合
不過書我搬屋丟曬

另外故事得最唔明
悟空就算唔俾斯路食仙豆。。佢都會引悟飯發嬲
之後悟空受傷又唔去搵天迪
斯路點學到瞬間移動?
當年exam廣告句野:斯路之死,唔睇冇面俾.

唔知仲有冇人記得.

其實斯路篇全程都關於傳承
由同悟飯操練
到派悟飯上場
到犧牲自己
係有舖排過

五條果下純粹獨眼貓憎鳩佢要佢死姐
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞