漫畫《葬送的芙莉蓮》討論區 (6) TVアニメ第2期制作決定

100 回覆
8 Like 0 Dislike
就嚟可以改名《白送的芙莉蓮》
雖然對面有配合,但芙莉蓮應對手段就係得修仔幫拖?
對戰士贏唔到都算,連個人類弓箭手都差啲秒殺佢。

想知如果係師祖會點應對...
上兩集先講瓦羅斯係靠氣勢嘅怪物嚟
咁樣寫幾好,最起碼唔同職都有剋制大家既能力同埋寫埋一個team要有唔同職互補先得
魔法使唔夠戰士打,而家連弓箭手有配合都可以陰到佢。
話晒都千年老太婆,對遠距離攻擊零反應 會唔會太弱啊?

懷疑師祖一個就可以搞掂晒
當年個北方三大騎士算唔算太有自信,玩偷襲一早秒咗馬哈特
係囉,而家咁睇 戰士原來可以咁屈機。
搵人配合下,幫手索敵,唔好單挑。
一早暗算佢可能真係贏到馬哈特
而家寫到咁,魔法使個角色定位好尷尬。
近距離突襲又反應唔到,遠距離狙擊又阻擋唔到
希望動畫版可以修補下呢一章。就算結果都係修仔幫佢擋左箭,但至少芙莉蓮係緊急關頭係探知到支箭,開左防禦魔法
本來仲以為終於型番次
係得芙莉蓮好尷尬啫
唸唸下 馬哈特其實算係雙職,就算唔係 都算半個戰士。
馬哈特單挑北方三大騎士,都可以輕鬆接招、避開。
佢唔使用魔法應該都贏到。

純魔法使近戰唔得,遠距離暗箭又防唔到
如果有心鋪排就應該係想帶出80年已經夠人類再進化,如果唔係帝國篇少崩,雖然睇哩套都唔係為左睇打鬥
其實戰士比魔法使突襲都應該會死
摸魚蓮唔係浪得虛名
佢連低魔力過佢嘅魔法使都未必贏硬
何況係勊魔法使嘅職業
師祖都話佢嘅實力同年齡唔相乎
芙莉蓮雖本身有魔法天賦但實力唔算最強,只係因佢長壽累積左足夠多經驗知識,佢個朵都係佢擅長對付魔族,對付人類未必係佢最擅長,加上佢仲成日強調人類的時代來臨了,長江後浪推前浪
我都覺得帝國篇啲角色力量平衡有啲崩壞,通街都係大魔族 / 大魔法使級別嘅對手咁…
希望作者後期會好好解話,如果唔係魔王死得好唔抵
等睇休同最強戰士單挑!
我都覺得老太婆一個搞得掂
師祖好似有自己嘅方法對付近戰攻擊
你講到好似芙莉蓮單挑贏魔王咁
係,好耐之前話好難打嘅殺人魔法隻大魔族都輕鬆秒殺
講到個魔法世界進步左好多
好似現代文明對一戰槍械咁,射唔入防彈衣
芙莉蓮仲要唔係拎現代武器咁簡單
係自帶國家軍事級戰力,人肉超級電腦連一級考試個保護罩,黃金魔法都破解到
勁過當年打魔王好多
但突然對d冷兵器無晒符
防護魔法都無
1. 係預先有防備 + 有人數優勢嘅情況下,差啲俾村長割喉
2. 又係預先有準備嘅情況下,對住地攤佬一個,怕到要帶埋修仔先敢行埋去
3. 俾弓箭手係塔頂極遠距離狙擊,但係完全無感知到攻擊,亦無防禦反應,要靠修仔擋箭先逃過一劫

明明應對手段唔少,例如防禦魔法、飛行魔法、瞬間移動魔法… 但係就全部都無用到。
而且前幾話先至話芙莉蓮可以「感應」到極遠距離嘅監視,仲同監視者視線對得上,但係今話就寫到差小小就被秒殺
依幾話魔法士突然弱化得太多,
如果無更多解釋平衡下,依個勢,師公同成班魔法師隨時滅團,
睇黎死一兩個在所難免
留名
應該係有心做低師祖,證明係師父嘅引導下,人類已經超進化,話曬成套野一直以黎講道理先係重點
師父係魔法師唔係戰士喎,結果魔法師進化完仲俾戰士吊打,到底邊個進邊個化俾芙小隊無損單刷嘅大魔族is a joke

其實都鋪咗芙既弱點好耐
依家個情況都解釋到帝國點樣一個國家頂到魔族咁耐
係之前大部分戰鬥都係對魔法師/魔族先令芙有好大優勢
睇返佢對物理系魔族都好少
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞