消息:當局考慮推青年置業儲蓄計劃 工聯會:設立全新計劃,購買政府指定債券或基金,到轉為首期

136 回覆
6 Like 126 Dislike
供供下先發覺都係移民較好, 到時俾唔俾攞錢
4000一個月儲幾耐先夠錢比首期
新加坡月供20%
香港人先供得1500蚊
連發債都慳番
正常比錢就算
連發債都慳番
正接比錢就算
購買政府指定債券或基金
每月$4000買QQQ好過買你啲債券啦
參加計劃使唔使宣誓
應該拎到既,比個選擇你姐,
姐係用白表引你買港債做儲蓄
應該一開波零首期供樓,人地都入唔到場點做樓奴
A1: 好正常, 冇理由買國外資產既人可以享用到政府既優惠
A2: 好正常, 因為你符合唔到居屋資格先享用呢個優惠
A3: 改善置業階梯
A4: 好正常, 唔想限制可以選擇私人樓宇
A5: 正常人唔會有呢個考量
如果舊錢草完都唔夠首期係咪政府包底
係㗎,助力肯定冇坡佬嗰啲咁大㗎,起碼你之前儲落嘅,可以提早用返係自己身上啫。
即係捆綁你買政府債 先可以有買公營房屋權

呢招其實幾毒
拎錢即叛國罪
明刀明槍咁割韭菜
隨時要指定地方, 全部都係邊緣地區
建議政府運用行政立法手段 讓投資客轉為投資內地房地產 用好國家政策和自身優勢 積極融入國家發展大局
比左首期之後供唔起會點

買春咩
個人覺得純粹為左住其實有得諗

反正你買其他債/資產 都換唔到張綠白表
E家佢係將白表做引誘換你買港債
既然唔係強迫
就應該要有更多著數吸引人參加
例如參加者可於參加期間優先分配公屋、待置業後騰出單位
唔係好明佢計劃想點
如果佢得600個位 咁同抽白單差唔多難度
咁點解我要join 呢個scheme 綁死自己
等如本身白表就可以加600個單位
但而家專登加多樣條件先俾你玩

定係你想幫我儲錢?
當我有心儲 每月射4000落VOO QQQ會唔會高息過你個bond?
當我無心儲 咁點會join 你個scheme
如果話可以而家做資審 第時就可以免審
咁會變左預期自己會過界既人走去抽
變左某啲有能力買私樓既人又可以享受到居屋福利
即係點? 幸運大抽獎?
如果話加私人參建額外供應
屌咁你直接加去居屋/首置到未得囉
同埋北都/137同明日大嶼先有 即係起碼10年/8年後先有第一水
咁而家即係點?即係而家你房策剩係預老人家同00後玩?
中間果班勞動大軍80/90後剩係負責交稅

我剩係睇到對政府有咩好處
睇唔到對青年有咩好處喎
係咪我太悲觀呀 解釋下得唔得
咁比曬首期仲退咩休
Voo十年年均回報率11厘 政府俾唔俾到呢個數
我不如月供voo仲好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞