消息:當局考慮推青年置業儲蓄計劃 工聯會:設立全新計劃,購買政府指定債券或基金,到轉為首期

136 回覆
6 Like 126 Dislike

社會早前討論有大專學歷年輕人「躺平」,寧願維持較低收入,都要維持申請公屋的資格。公屋聯會的網上調查更顯示,有三成受訪青年會因而「躺平」。據了解,當局正考慮推出「青年置業儲蓄計劃」,協助青年購買資助出售房屋,避免青年因應公屋或資助出售房屋入息限額,限制生涯規劃。

鄧家彪:居屋以外設立新計劃可減社會矛盾

工聯會立法會議員鄧家彪建議,在居屋以外,設立全新並針對青年的資助出售房屋計劃,供21至40歲非業主青年參加,參加計劃的青年每月供款水平可為收入中位數約兩成,即4000元左右,以購買政府指定債券或基金,到期後可將本金和利息轉為首期,並獲資助出售房屋揀樓權。

他説,居屋本身已有家有長者和初生嬰兒的優先選樓計劃,如果再增加優先群組,或會引起其他合資格申請人反對,認為設立全新計劃,並利用新發展區土地建屋,較為合適,當局可推出為期3年先導計劃,每年提供600個名額,並按反應作出調整。「居屋仍然很『搶手』,若要開新隊,市民又會討論,抽中機會會減少,政府在造地建屋的力度持續擴張,未來『麵粉』和『麵包』都是越來越多,我們特別提出在新發展區試行計劃,包括北部都會區、將軍澳137區和交椅洲人工島,在有新的發展、新的土地下推行新計劃,避免社會矛盾」。

鄧家彪指,單位定價可以界定於居屋和首置盤之間,並考慮由私人參建以加快工程,另外須禁止公開轉售,相信對青年有吸引力。「社會上越來越多年輕人為了各種資助房屋計劃入息限制,不惜扭曲發展事業的決心,我們常常說『獅子山精神』,為自己、家人和社會打拼,當我們都承認房屋政策出現副作用,就需要力氣糾正。」

招國偉:應同時豐富出租房屋階梯

公屋聯會總幹事招國偉指,支持政府推出計劃幫助青年上樓,除了儲蓄計劃,亦可考慮為青年寬減置業印花稅。他又認為,解決年輕人住屋需要,可以從豐富出租階梯著手。「階梯不應只強調置業,我們都建議過參考房協乙類屋邨的方式,入息標準較公屋為高,房協有關單位只有約1000個,數量較少,未來可否由私人市場興建資助出租項目呢?」

招國偉指,單身人士在公屋計分制下,可能要輪候十幾二十年,不認為年輕人「躺平」會成為趨勢,最重要是提供不同選擇,讓年輕人有向上流動機會。

原文網址:https://www.881903.com/news2/local/2550916
人工島好似冇人再提了, 鄧生
新發展區土地建屋<即14鄉,東涌邊,做開荒牛
買大陸債嗎?當人韭菜?
儲存保險咩
青年置業幻想破滅計劃
購買政府指定債券或基金,幾厘息先
供21至40歲非業主青年參加,參加計劃的青年每月供款水平可為收入中位數約兩成,即4000元左右,以購買政府指定債券或基金,到期後可將本金和利息轉為首期

On 9
我買乜債卷同基金到期都可以將舊錢用黎做首期架啦。

你回報有幾多先?
每個月供四千蚊供到幾時先?
如果贖回後舊錢依然係好細,唔會俾得起做首期,但係你又比間屋我?
咁點解政府唔起多d 公私合建嘅屋苑/居屋俾人買好過啦
坡仔已經完美示範咗啦、用MPF嚟俾首期咪得囉!

諗/搞咁L多古靈精怪嘢、心照啦!
你比人用MPF做首期個效果仲勁
「到期後可將本金和利息轉為首期,並獲資助出售房屋揀樓權。」

on9包有居屋揀咩
到時得返啲洪水橋安達臣搵鬼買
仲要鎖死舊錢
衰撚過儲蓄保
個個月都買緊美債啦

幾好
絕對係德政
急市民所急
支持政府
佢咁樣等於抄大陸既五險一金,諗住咁樣又可以乘機撐基金市場,$4000 1 個月1年儲5萬都無買條撚呀?
擺明舊錢唔會比動啦,你當呢個係另1個可以拎錢既mpf囉
應該好似 MPF 咁,無保證回報,基金價格可升可跌
之前跌到15000點嘅時候,就唔會有這類基金俾你買,依家抬高咗幾千點,就俾你買了
永續債券
前提係你咩息口先
何況本身北區D 居屋都無乜人要
應該到死個日就可以比到100呎按九成嘅樓
正苦都搞儲蓄保好多油水
40歲,供完變老年😂
忠誠廢物真係唔係扮,佢咁樣同大劉個仔話去少轉日本就買到樓有乜分別?定係佢覺得1個月比$4000買到樓
1. 綁住你舊錢係債,個個月幫政府還錢
2. 綁住青年人係香港打工,一走左可能你拿唔足錢,同永世冇得再抽居屋資格
3. 推左公屋條隊,比番大陸人去住,青年人供得起就供貴樓
4. 綁住青年人唔可以移民,買左樓仲移乜? 乖乖地供30年
5. 綁住青年人唔可以搞事,你的錢係政府度,銀行戶口都唔使封呀, 直接沒收

並獲資助出售房屋揀樓權啊
買黎for 你買居屋咋,首期5%,實夠啊。不過要你指定買居屋咯
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞