去年開幕聲勢浩大成一時熱話 銅鑼灣2萬呎巨型K房 Sugar K 開店不足一年結業!

229 回覆
176 Like 3 Dislike
on9
搞優惠仲呢樣嗰樣條件
你多人去搞翻旺個場先啦
保保保自己都保唔住
又諗起2019
老細都戇鳩 80年代咩!
個個玩手機,仲邊有人唱K
大陸唔敢講
但又唔好講到日本台灣好似冇版權呢樣嘢咁

個原因根本係香港成個潮流文化問題
香港近呢十幾年已經開始冇乜高質經典創作
唔計呢幾年因為封關養咗出嚟嗰班傻閪鏡粉
以前聽開歌追開星嗰班晨早已經轉晒聽同追日韓嘢
正常你去唱K都係會唱返自己語言嘅歌
但廣東歌個熱潮由80年代末起到Eason嗰代之後其實開始已經走下坡
甚至你話Eason之後個熱潮已經完咗都不足為過

所以有唱開K嘅都會發覺呢十幾年嚟就算去唱啲人其實好多時去到都係唱返90-2010年代嘅歌多
成個本土粵語樂壇嘅產量已經support唔到個潮流同需求
亦即係話00-10後嗰班除非本身有興趣聽舊嘢
否則根本已經冇乜本地歌好唱
漸漸地唱K呢樣嘢喺香港就變成咗老mk活動
甚至你問班10後隨時十個有八個都未入過K房唱K
你問佢香港有乜K房叫佢求其噏兩間個名出嚟佢都答唔到你

反而真係有啲興趣知道投資開呢間嘢嘅人係咩背景
點解會覺得有得做
喺呢個年代仲夠膽搞間咁大嘅嘢出嚟
究竟要幾有巿場觸覺同生意眼光先做到
未聽過
轉晒去Party Room唱啦
一堆唱K一堆打牌一堆玩boardgame
熱完身食埋野就圍埋玩酒game
又可以自己帶酒唔洗比人劏
宣傳問題(明顯廣告不足)
定位問題(Party Room食咗K房市場)
歌唔齊已經係死症
我睇法係香港K房比較悶
去日本唱我有得玩評分遊戲
明明k房好正
其他國家d垃圾勁垃圾 又貴又舊 設備又差都大把人去
4月曾推出周一及三,上午11時至下午4時入座,任唱4小時只需68元

呢個時段只有走堂既大專生同無業人仕先去到.....
大陸直頭玩到online 連線同唔識既人唱
會消費嘅人已經……
仲有個夜總會搞成點
+1 聽都未聽過
就係因為唔算貴所以做唔住, 地方咁大收咁平,租都回唔到本
日本1000yen唱成日
咁梗係少生意既非繁忙時段先搞優惠啦
而家仲有人唱K?
想搵返首許志安同謝霆鋒嚟唱都難
得返啲啲新歌,好似記憶枕同埋留下一個的人嗰啲?
VSING 唔係玩打賞咩
On9 商業模式 係香港點得通
https://www.instagram.com/p/C8wM7cIynbM/

搵埋咩學生總會都冇人知有呢間野
啲Marketing 真係on99
邊有人仲唱k
https://www.instagram.com/reel/C8jXKQ7yDZ4/

搵埋啲耆英上台唱玩打賞
我寧願係屋企睇KBS Kpop YouTube 直播玩課金算
深圳 魅KTV唱3粒鐘 $398 人仔長期爆房
而家隨時對住YouTube 唱就得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞