通街都係南亞車神,究竟佢哋係幾時學車考牌?

100 回覆
168 Like 4 Dislike
點解完全唔覺南亞學牌/P牌
但係通街都係南亞車神左穿右插
係咪國際牌?
3.1 申請免試簽發正式駕駛執照

資料標誌 3.1.1 申請資格
如欲獲免試簽發香港正式駕駛執照,你必須以文件證明你符合下列條件:

(a) 由申請日起計之前的三年內,曾持有《道路交通(駕駛執照)規例》(香港法例第 374B 章)(下稱《規例》)附表4(詳見附件3)所列的國家或地方所簽發的正式駕駛執照(而非國際駕駛許可證、學習或暫准駕駛執照),即該駕駛執照必須仍然有效或有效期屆滿不超過三年;以及
(b) 你申請的車輛類別必須為該執照簽發國家或地方准許你駕駛的類別;以及
(c) 該執照是你在簽發國家或地方成功完成有關的駕駛考試後取得的;以及
(d) 你符合以下三項申請資格的其中一項:

(i) 該執照原本是你在發出該執照的國家或地方居留不少於 6 個月的期間發出的[2](證明文件包括涵蓋該執照的發出日期不少於 6 個月期間的 (I) 有關護照以顯示出入境記錄或當地官方簽發的出入境證明、(II) 能夠顯示你於當地的逗留條件的官方文件/簽證[3](如有),以及 (III) 你在當地學校的成績表[4]/受聘公司發給的聘用期間證明文件[5]等);或

(ii) 緊接申請呈交日期之前,該執照已簽發給你不少於五年[6];或

(iii) 你持有發出該執照的國家或地方所發的護照或同等旅行證件[7]。

===
道路交通(駕駛執照)規例》(香港法例第374B章)附表四所列的國家或地方

澳洲
奧地利
孟加拉共和國
比利時
加拿大
中國,包括內地、台灣、澳門
丹麥
芬蘭
法國
德意志聯邦共和國
冰島共和國
印度
愛爾蘭共和國
以色列
意大利
日本
大韓民國
盧森堡
馬來西亞
荷蘭
紐西蘭
尼日利亞聯邦共和國
挪威
巴基斯坦
葡萄牙
新加坡
西班牙
瑞典
瑞士
南非共和國,包括西南非
英國,包括阿爾得尼 (及海峽群島 )、百慕達、革恩齊、人島及澤爾西
美國
即係佢黎香港之前已經係家鄉考左
即係佢黎香港之前已經係家鄉考左買左
只要有印度, 巴基斯坦或者孟加拉嘅車牌都可以免試直接換香港正式車牌
其實唔洗

班南亞佬只要一條友拎到牌就全家岩用

反正香港人都分唔到佢地個樣

用假牌假身份證都唔知

報失拎人地張身份證同車牌用就得
係,有個差仔就係咁做
佢哋用國際牌換 直接有
而家鄉個牌可以買返嚟
之前教車cfu同我講 啲有牌印巴會搵佢哋補鐘
因為無撚揸過 淨係畀錢買
噉依啲有良心喎, 起碼肯補鐘
難民證直接轉國際牌
可能連著都唔識著架車
買牌
電單車就話可以借鄉里嗰架嚟揸啫
46唔操車直接出街真係申請死亡
個個同鄉都一樣樣啦
使乜考
印度大巴司機去香港揸巴士/紅van 會怎樣?
之前返地盤做登記真係認唔撚到
南亞佬手車一定好過香港人
明哂
即係根本唔識揸車嘅
人地比錢就整到個假牌番黎轉
係香港人比貴學費 慢慢排先考到
重要1年p
條條線啲到站時間永遠都係0分鐘
仲要原本印度個牌買返嚟就得
26基本上識踩單車騎上去就識
弱智都秒上手
46真係要操下嘅
諗起前幾日喺尖沙咀等紅燈,用睹後鏡望到後面架Prius成車連司機都係南亞人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞