洗車/保養討論 (9)

88 回覆
2 Like 0 Dislike
召集各位愛車之人,交流下洗車/保養心得

建議每兩星期最少洗一次車
泊露天最好每星期洗一次車
落雨後第二日強烈建議洗一洗車
水漬恐懼症車主,落完雨懶洗車都搵布抹乾架車

請正確使用免水洗車液,以防整花部車

洗車用品推介

車用抹布

1. 仿鹿皮/麂皮抹布(PVA布)

優點:吸水特強,易扭水,唔甩毛。
缺點:洗完車必須半濕狀態密封儲存,完全乾燥後硬化就變廢布

2. 纖維布/蝌蚪布

優點:吸水強,柔軟唔傷車。
缺點:用耐咗一樣會硬化,有機會甩毛。

暫時性價比最高既兩款抹布,其他唔特别講3M/美光系列大同小異。

洗車捽泡建議使用洗車手套
海棉只推薦洗車鈴用

其他清潔/保養用品(非必需)
1. 去鐵粉清潔 (圖片品牌只供參考)

2. 玻璃去油膜(圖片品牌只供參考)

3. 鍍膜劑(圖片品牌只供參考)

4. 蠟(圖片品牌只供參考)
部分品牌有分深色車用/淺色車用/白色車用

5. 車用泥膠(圖片品牌只供參考)

6. 水撥水(圖片品牌只供參考)

7. 玻璃清潔(圖片品牌只供參考)

消耗品保養建議

0. 車胎
通常好多人忽視車胎嚴重性
其實車胎都係消耗品,一條好既胎可以救返你條命
強烈建議花錢落條胎到,換得胎就換條靚少少
一般建議使用乾濕兩用咬地既車胎

1. 偈油
睇返原廠說明書使用合適溫度及黏度既偈油
一般車房都建議每5000公里或最少6個月換一次偈油
各大廠商建議8000-10000公里或一年換一次偈油
視乎駕駛習慣去調整換偈油既頻密程度

2. 波箱油
睇返原廠說明書指引
自動波箱一般建議每50000公里或三年換一次
棍波箱每80000公里換一次
***歐洲車最好搵返相熟車房搞

3. 水箱水
各大品牌汽車有專用水箱水,車房或一般車用品店都會答到你
***強烈建議使用水箱水,間唔中要check吓水箱壺,好多時懶人就係衰係呢到。

4. 電池
留意電池上印有既到期時間,一般建議到期就要換

5. 火咀
火咀建議30000-50000公里換一次

6. 迫力油
香港濕氣重,建議最少每兩年換一次

7. 軚油
一般建議每50000公里或三年換一次
***歐洲車最好搵返相熟車房搞

8. 汽油添加劑 (非必需品)
推埋舊po先
請問水撥水唔想自己稀釋有無推薦?
3M果隻係咪要自己稀釋?
有冇師兄有去油能力特別勁嘅內籠清潔劑推薦
for絨布凳+膠件 萬分感謝
去淘寶買唔駛稀釋版,60蚊人仔有6L(2Lx3),好疏水
請問山姆支60ml techron 有無用
你真係想清噴油嘴既話,買大支版
用細支等如入貴油咁
AB膠先掂,AA會甩
但AB膠小心嗱手,建議帶膠手套
有無人知 有咩自助洗車場可以自己駁PA壺
有樹胶滴左落部車身同玻璃
應該點清左佢?
用 googone
錦繡愛車會, 可以駁2分PA
有無d 就腳d果到好入
搵個近你既場直接打去問下?
車廂內籠清潔有無推薦?

唔明呢隻既效果
如果本身做左玻璃鍍幕,用完會唔會去除左?
定係平時洗車都可以用?

呢排買左支龜牌鍍幕,如果想去除,有邊支野可以推介
同求
求其買左支taobao野都唔知work 唔work
有冇圖
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞