就快40 請好好珍惜人生僅餘嘅熱情

181 回覆
2753 Like 80 Dislike
本來無一物 何處惹塵埃
三個字,你廢啫
見到女都都唔想溝(唔識溝)
出去街場踢下波 做下運動同陌生人吹下水感覺幾正
Same here, 所以我42歲選擇咗去外國, 予其一世駐足同一個地方,不如去其他地方走一走。人生就係一場不停站嘅冒險。

推薦你睇套電影。Secret life of Walter Mitty
都好同意

做咗嘢一段時間,結咗婚,生咗小朋友

份工穩定但渾渾噩噩,但求穩定。
長官!
上個月就30,今個月就40 。
屌你老味 痴鳩左線呀?
其實會唔會係睇人,40歲就已經咁消極?
好多野其實講discipline ,你有冇做開運動?
咁撚多叫春文jm9
做乜咁快秒左佢
Life, it’s just the shit happens when you are waiting for things that will never come
呢篇文喺連登見過好多次
呢篇咁正經嘅文居然有一日變潮文
唔怪之得佢覺得時間過得好快 原來係真
20歲前,看時間以年來計來看

工作後退休前,看時間以月來計來看

退休後,看時間以日來計來看

到以時來計的時後,你看的就是數十年,因為你正在回顧從前。
佢有命運自選台個控制器呀
其實好多人都覺得生存好悶但又唔敢死
40歲仲有熱情都幾好野
30歲好多時都比晒熱情去自己小朋友度
廢柴先會喺到叫春
趁後生出去見識吓,可能搵到人生更好既目標
你係Xg返工返到過勞死都得
唔驚無工開
而家年代,二十而立,廿五不惑,三十而知天命,四十就係晚年
難得呢度遇到知音人

想補充講上述轉變每個年代嘅人都經歷過
對80後特別深刻係因為呢d改變發生起少年時代。 細個對港英政府係無條件嘅信任,面對考試,醫療,同其他公共政策都可以放心接受。當然港英政府係every bit deserve 市民嘅信任。而今日當721 同其他事件發生後,真係走左另一個極端。當年香港最窮嘅年代,就係今日某高官講嘅黑社會國家好似教養細路咁培育我地。其中一個例子係今日人人趨之若鶩嘅男拔本來係聖公會開嘅孤兒院。好諷刺,起黃金年代發跡嘅人今日要收成 要殺雞取卵。

人際關係方面,我覺得有科技當然好d. ching 所講疏離,單薄 其實都因為而家講嘅野都會留底,或容易起網上被曲解,所以成熟嘅人都會少講為妙。另一方面當然係好多美好回憶都好容易回顧,或者我地更容易聯絡舊朋友。

作為見證一切 又改變唔到大局 (雖然當年都略盡綿力)嘅香港人 , 真係覺得好唏噓
假膠垃圾po
我一出世已經知
從來無覺自己係咩天選之人/主角
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞