就快40 請好好珍惜人生僅餘嘅熱情

181 回覆
2753 Like 80 Dislike

即係80後吧
80後係奇妙嘅一代
經歷好多科技同經濟嘅改變
好多野由冇到有 到冇左唔得
例如電腦 電話 上網 極速上網
英治繁榮 充滿希望 社會相對公正
當然仲有好多政治事件
有好多重要決擇要做
特別呢一代父母多數都教育程度低 好多野靠自己探索

到40要settle 又面對同輩之間貧富懸殊

我明白真係充滿感慨
其實真正天選之人,人生主角,係10幾歲已經彈左出黎有一定成就同有知名度,再勁啲小學生時成名

而唔係好似一般凡人咁讀完書出黎先諗點大展拳腳又呢又路
唔使理樓主依d核突麻甩on9仔
睇完呢個post即刻報名萬八蚊盲盒旅行團
想30歲前有d衝擊
成日話睇動畫唔會上腦

其實啲毒撚一早上曬腦

成日誤以為所有野都好簡單,做天選之人係應份

其實人生好難
真係上得連登既
真係巴打巴都起碼廿幾三十了
個啲依家先走出嚟學人上黎既細蚊仔唔撚使理
我哋同佢哋根本唔係同一群
佢哋以為自己大左有電郵可以開個連登ac就真係連登
成班細蚊仔走啦
呢度係佢哋講野地方咩
無計 你大得太快
未到30 已經覺得
如果有小朋友,望住佢成長直頭係人生revisit.
無人叫你下下當人女朋友咁屌
戴個套但求禁撚住條女揸波玩玩具咁發洩屌件貨姐
都唔明啲人點解日日上連登刷存在感刷正評
呢排好多呢啲po
無套口交可以嗎?會唔會危險
無左熱情好耐
每日返工放工
供樓養車,生活比上不足比下有餘,日日行屍走肉
唯一係仲會打下機
利申就到40癈老
咁點解唔接觸下新既興趣?
例如 去公廁睇人條撚
叫埋同事去廁睇你條撚
又或者幫上司含下撚
都可以激發人生好多既熱情
Sam Gor!
係,人大左所有野都計過諗過,計完諗完覺得唔值得做就唔去做,包括樓主所講嘅抱打不平,交友聚會,學新事物,慢慢連娛樂方面都係。

20歲嗰陣無咩顧慮,想做就做,好似每隔一段時間都為自己打開新大門咁。

住趁尚有些本錢簽多一些帳單
如若你還淘氣 你還強壯 盡管出走別折返
收到你
八十後出世既時候
香港經歷緊最好最繁榮最樂觀既時代
到我地慢慢長大
經歷過97, 金融風暴, 沙士, 50 萬人, 自由行, 金融海嘯, 佔中到反送中
基本上睇住香港由盛轉衰, 又無力改變任何野

其實唔單止香港
人際關係, 社會面貌都因為smartphone 同social media 而變得更加疏離, 冷漠, 單一
當年我地覺得乏善足陣既2000 年代, 而家睇返竟然覺得係咁美好

我地呢一代係睇住呢個世界慢慢變差
最靚最燦爛既煙花已經係九十年代同二千年代綻放左
只不過我地活到呢一刻睇返轉頭先知道
又呃正評
你係咁咋喎,我覺得我人生都算幾好喎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞