[KPOP] K-POP 2024討論區 (26)

233 回覆
3 Like 5 Dislike
暗黑冬冬請踩我..踢我..再用充滿不屑嘅眼神吐我口水..
Dara都好過以前少少
如果佢自己去拼盤通常都係嗌幾句/唱自己part就算
好想快啲再見
音源成績造假不意外!fromis_9新歌在MelOn排行榜飆升!卻遭全網指責「造假團沒良心」

女團fromis_9是於2017年由Mnet策劃的韓國節目《偶像學校》選出的9人團體,現為HYBE旗下廠牌Pledis娛樂旗下藝人。2022年7月31日,成員張圭悧合約期滿不續約並轉型演員,組合以8人體制繼續活動。今年也剛好是fromis_9出道7週年,今年8月12日以單曲三輯《Supersonic》回歸,是繼去年發行正規一輯後,睽違一年兩個月回歸樂壇,雖然取得了很好的成績,卻在韓國網上爭議不斷。

fromis_9從出道開始就爭議不算,是因為fromis_9是從選秀節目《偶像學校》出道,和Produce系列一樣被證實是造假,不論是票數還是成員名單,其實早就定好。

除了團體出道問題,成員李彩煐也從出道開始一直被霸凌惡聞纏身,在韓國網絡上一度有網友上傳李彩煐的校暴事件。以及以一位出道的成員盧知宣當時為呼叫經紀人而作出了彈指的動作也曾在網上引起熱議。網友普遍認為盧知宣對比自己年紀大的經紀人作出這樣的手勢是不禮貌的行為。

這次攜帶單曲三輯《Supersonic》回歸的fromis_9也取得了相當不錯的成績,不僅在最近在音樂節目《Show! 音樂中心》中奪得冠軍,近日就有一位網友在韓國線上論壇The qoo以標題「終於迎來發光時刻的7年資深女團fromis_9」,並上傳了《Supersonic》在MelOn的排行榜。在TOP100中位居第九名。

然而貼文下的留言卻全是指責,「問題不在於發光,而是這個團還在活動,真是神奇。」、「李彩煐解釋過她的校暴爭議了嗎?」、「想到李海仁……這團真讓人不舒服。」、「造假加校暴,完全無法喜歡。」、「他們不應該看到光啊,受害者太可憐了。」、「造假偶像團居然還發光了,難道連這個榜單也是假的嗎?」、「啊,是HYBE嗎?哈哈」、「有點良心來吧。」、「只有受害者真的很可憐嗚嗚」

「真是沒良心,明明有受害者,現在突然發什麼光」、「造假、校暴,還想看到什麼光?」、「希望這個造假團體永遠看不到光,真的很討厭。」、「為什麼這個造假團體還能活動?」、「想到Pledis的過往紀錄,突然在音源榜單上的反彈讓人懷疑……」、「歌也不好聽,真奇怪,看不出有什麼讓排名上升的契機⋯ 反正一開始就這樣,經紀公司又是HYBE呢」、「因為是造假團根本沒興趣,但演算法總是跳出來。」、「這團本來就不該看到光,當初生存節目大失敗後都沒人說該解散,居然還能繼續活動。節目製作組有向李海仁道歉嗎?其他30位參加者有得到補償嗎?」

呢隊造假野女又係不知所謂😡我都覺得奇怪㗎啦 明明造假團上年好霉㗎喎 今次新歌反應都普通,無聲無息爆上嚟 ,直頭攞咗幾個一位都冇乜人討論呢隊造假霉西上次音中仲有後補上嘅?原來同上次stay this way一樣都係音源造假
呢團嘅存在本身係原罪
無論成績係點都唔會得到大眾認同
不如解散算
重點佢超級敬業
呢幾日嘅狀態完全睇唔出佢下個月就40歲
HYBE果然懂得男粉所需
佢真係keep得好好
睇到啲片勁想睇現場
都唔淨只係hybe問題
事實上呢一代主唱又好其他成員都好整體唱歌水平都係跌左
只係Hybe個情況相對地更嚴重姐
海源又或Belle又或時恩Monday
佢地都算呢代水平比較高嘅女idol
唔係話佢地唱得唔好
但更大程度係呢代其他人差左所以先顯得佢地好
同早一兩代嘅好比真係仲有段距離
呢代要不是仲有Lily一個勉強頂住
講技術同早兩代比幾乎係被碾壓

講到尾都係回報問題
培養個好主唱點都要浸返好幾年
食嘅資源唔小時間又長
出到黎論人氣吸金能力又好難比得上門面
倒不如攞d資源去做多d營銷宣傳效果又好又直接
不過呢種賺快錢啲方法,長此下去會做成壞影響
輕則好似AKB嗰種單靠粉絲互動維持人氣,跳舞好唔好睇,唱歌好唔好聽唔重要
重則好似Twins咁,出道十幾年都係唱唔到live之餘,做演員成績都平平

當然,唔排除當地人仇女,對女人嘅印象負面,認為所有女團成員都係妓女,從來都唔係聽睇佢哋表現,而係見到靚女露腰露就狗衝嗰啲,根本連粉絲都稱唔上
佢狀態好係因為佢一直有keep住接job
宣布咗合體con之後嘅waterbomb 佢都轉咗rundown加返21 medley

房狗今次死撚硬,班野女已經將件事話咗俾佢哋嘅媽咪知嚕等俾佢哋嘅媽咪罵啦
媽咪:個8秒冇打招呼嘅片段冇咗
好嬲好嬲

一班裙腳女
老是常出現
勁無聊幾歲啊仲話俾媽咪知
帶埋阿媽返工係職場大忌嚟

NJ老母👩🏻‍🦱:寶貝女,件事交俾我哋啲大人搞,你哋放心去睇2NE1啦
dllm 作為代表點可以唔處理
6月個時閔老母係代表
閔老母2個月都唔處理欺凌我地nj
又話母女情深
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞