挽肉と米老板黃傑龍:「xx大米」不太有商務禮儀,甚至以日本文化來說似乎頗為失禮

168 回覆
335 Like 12 Dislike
成個連登都話佢地大陸血統

傳到threads都仲有人講緊

不過開新城市又真係未必target香港人
戇撚尻我比成百幾蚊食肉餅飯係因為佢係日本野呀
你支那野我食黎把撚呀?點撚樣打卡呀
笑死
其實有咩問題
一個鐵板 一個炭燒
佢唔屌埋一輪漢堡扒 福岡漢堡扒?
龍仔份人假撚到
又要扮大方支持人地黎開鋪
但又玩人地無禮儀 你估自己真係可以獨市賣肉餅咩如果真係炭火同鐵板有分別 唔撚驚既 做咩仲要開post話人?
百幾蚊你想點呀
要平食麥當勞囉
想發爛渣咪發囉
明明想發爛渣, 又要唔好意思
Ching中左covid味覺未好返?
炭燒和煎的健康性取決於多種因素,包括食材、烹飪方式和食用頻率。以下是兩者的一些比較:

### 炭燒
- **優點**:
- **風味**:炭燒通常能夠提供更濃郁的煙燻風味,讓食物更美味。
- **油脂減少**:由於炭燒時食物的油脂會滴落,可能減少食物中的油脂含量。

- **缺點**:
- **致癌物質**:炭燒過程中可能產生多環芳香烴(PAHs)和雜環胺(HCAs),這些物質在高溫下形成,可能與某些癌症有關。
- **控制困難**:炭燒的火候不易控制,可能導致食物外焦內生。

### 煎
- **優點**:
- **快速方便**:煎的烹調時間通常較短,更容易掌握火候。
- **少油烹調**:如果使用少量健康油(如橄欖油),可以減少不健康脂肪的攝入。

- **缺點**:
- **油脂吸收**:煎的過程中,食物可能會吸收較多的油,尤其是使用不健康的油時。
- **產生有害物質**:高溫煎炸也可能產生一些有害物質,特別是當油多次使用時。

### 總結
- **健康選擇**:如果選擇炭燒,建議適量,並注意火候以減少致癌物質的產生;如果選擇煎,使用少量健康油,並避免過高的烹調溫度。
- **食材影響**:不論是炭燒還是煎,選擇新鮮、健康的食材都是關鍵,並注意均衡飲食。

最終,適量和多樣化的飲食習慣是保持健康的最佳方式。

唔好玩啦 煎健康過你炭燒
用口傷人
又係依幅閪圖
根本度度都係咁架啦
有邊個國家邊個人種唔撚係見人開自己又開?
呢張傻閪圖 無根無據 post左十幾年 都仲post緊
自己讚唔得
員工讚唔得
客人讚唔得
總之就唔得
連登一向多文盲, 屈得就屈

日本駐港總領事館發帖文 祝賀「肉肉大米」開分店 歡迎各位去品嘗!
https://lih.kg/3795681
但間野係日資直接黎香港開,日本駐港領事都好似有讚佢黎香港
炒車炒到塞埋鑽石山
Cctoy 炒車係正常玩法
車禍現場
現場傷者約100人 要求增援
唔需要有根據
大家有共鳴既meme自然會流傳落去
唔係唔會
係比例上較少
最少唔會多到蜚聲國際
apple 發佈會都會拎samsung 使對比啦
好食極咪又漢堡扒
將啲下欄部位打碎
點睇日本領館支持真日本人公司?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞