挽肉と米老板黃傑龍:「xx大米」不太有商務禮儀,甚至以日本文化來說似乎頗為失禮

168 回覆
335 Like 12 Dislike
大陸仔你好
咁黃生可唔可以唔好玩飢餓行銷??
開多間洗死咩
應該加左杯啤酒就要
市場就係汰弱留強,人哋大口氣,你又吹佢唔脹,做好自己盤生意算啦
內地人:
蛤? ..啥呀? 跟你沒合作說什麼禮儀呢, 真是傻逼
🫵backup 佬🤡
高速公路服務區梗係
邊可以隨便比人係路邊起舖

國道省道如果車流多嗰啲
沿路啲村民真係起到成條油站街
賣得貴就係冇禮儀?
咩邏輯…
其實你岩食兩餸飯 唔夠再加餸 一定飽
支那地方講日本文化,佢嫌命長
但人哋真係日資公司

「肉肉大米」嘅母公司,係 1949 年喺日本創業嘅「株式会社物語コーポレーション」,即係「焼肉きんぐ」嗰個集團

不過呢間「肉肉大米」係子公司「物語(上海)企業管理有限公司」喺 2022 年喺大陸創立,喺日本無分店

簡單來講:即係一間日本公司,喺大陸開咗間同「挽肉と米」差唔多類型嘅店

然後最諷刺嘅係,香港「肉肉大米」真係由日資公司營運,「挽肉と米」反而由港資公司特許經營
中國公司同日本文化比
不論時代變遷都適用
你好嗎 支蟲
咁只有油站,無賣水無野食無賓館無雞叫係咪?
簡單黎講,「肉肉大米」係日本公司喺大陸開嘅brand,喺大陸紅咗再香港開店

呢間野有少少爆鑊,比人唱咗咁耐都無澄清係咩玩法
有...油站入面有埋舖頭同"旅业"
你有冇去過大陸啲鄉下地方架
或者十幾年前冇咁多高速公路嗰陣
日本賣牛肉飯既牌子都唔止三間啦
賣拉麵更加唔洗講
唔通賣一樣既野同你競爭=佢哋做生意都有道德問題?
黃傑龍又引述「挽肉與米」創辦人山本先生的話,他認為不用理會別人怎樣做,「我們只需要做自己出來,把自己想做的做到最好,自然會有欣賞的客人到來。」

「肉肉大米」咪就係唔理啲人點唱,做好自己自然有客人欣賞

反而黃傑龍就領略唔到道理,喺度出怨婦 post
個個都知佢係抄,要靠低價做招徠

仲特登同記者講要做死原版

呢啲行為真係好典型中國人
得罪講句,三間都難食
炭燒好食過鐵板燒幾百倍啦
屌你鐵板煎漢堡扒咁撚普通 完全唔同層次
表示做生意的基本商業禮儀是「各有各做,互相欣賞」,在訪問中甚少會提及競爭對手的名字,更別說自稱比別人優勝。

成班連登仔係咪唔睇文
人地黃傑龍講緊肉肉大米直接開名話自己勁過挽肉點點點
唔係屌緊對家抄定價錢定其他野喎
其實都係貪佢炭燒啫
都唔係咁大件事姐以為呢啲地位既人會大方啲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞