李家超:香港要破瓶頸、補短板 讓市民分享發展紅利

136 回覆
6 Like 139 Dislike
恭喜發財
支持,口中富有同心中富有都一樣
染上了性病,切割是命途
換過碌賓周,會變得更粗

[惡搞粗口歌] 尻頭變(原曲天蠶變)
https://www.youtube.com/watch?v=CinJ4jtCRaQ
香港應該要有4090,但現實係無
多謝家超給予市民實際行動以外既一切支持
現場冇字幕,真係有人聽得明咩?
我睇文字都睇唔明
支式中文
口號式管治

木桶原理又稱短板理論,是由美國管理學家彼得所提出。 說的是由多塊木板構成的木桶,其價值在於其盛水量的多少,但決定木桶盛水量多少的關鍵因素不是其最長的板塊,而是其最短的板塊。 有兩點推論: 只要這個木桶裏有一塊不夠高度,木桶裏的水就不可能是滿的。

例如一間薯片生產工廠
有好幾個因素會影響薯片生產速度
薯仔數量, 油量, 包裝材料數量
清洗速度 , 切片速度,
炸薯片速度,磅重速度包裝速度
任何一個工序慢左或者材料少左供應唔切
就會影響最終生產薯片既速度
而個一樣關鍵影響到最終令效率同速度降低既因素就叫做短版

不過呢個理論係唔適合指國家既狀態同問題
因為複雜既體制係好難分析到真正既短板係咩
比較適合用係工廠
呢種單純以生產量為指標既地方

btw亂咁指出一樣既係短板
多數係用來攻擊政敵
搬龍門
次次講一大輪野總結都係
完。。。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞