Trump : 放任警察「超暴力1小時」即可終止犯罪

230 回覆
261 Like 70 Dislike
美國驚悚電影系列《國定殺戮日》(The Purge)描述民眾每年有12小時可以自由殺人,且不必受到法律制裁。如此超脫常例的科幻情節會成為現實嗎?美國前總統川普29日在賓州造勢上,面對當地商家頻繁遭遇竊盜,他說如果有「超暴力的一天或一小時」,問題就會迎刃而解,這番提議不禁令人頭皮發麻。

每日郵報報導,川普29日在賓州舉行造勢,提到當地商家近期光天化日遭遇搶劫,他表示應該給犯罪分子「教訓」,他提出一個快速的解決辦法。

川普說:「如果有超暴力的一天。只要有一個小時非常激烈——我的意思是非常激烈——這個消息傳開,一切將立即結束。」

他表示,犯罪問題的存在是因為警察「不被允許履行職責」,而這是由於副總統賀錦麗「自由派左翼不讓他們這麼做」。

這番言論引發許多人聯想到2013年首度上映的電影系列《國定殺戮日》情節。記者克拉森斯坦(Brian Krassenstein)質疑,「難道川普真的要搞國定殺戮日?」

川普提議讓警察獲得不受限制的權力,在「一天的暴力時間」內,甚至可能僅僅是一個小時,嚴厲打擊所有犯罪。
支持,班黑鬼唔打唔得
含侵狗:支持警察
咁黑警喺太子既超暴力一小時呢?
支持,班黑警唔打唔得
又係你呢隻支那女權COSPLAY狗
咁實有警察殺Trump
我哋超超已經示範咗, 証明警力就算係不受限制, 但仍然可以是針對性的, 例如只打擊政治犯而唔打擊持械行劫者.....唔係, 應該係只打擊嚴重罪行唔打攪自己友.....唔係, 我意思其實想講, 呢個方法, 係可以有用嘅.....係啩....
侵根本係連登仔咁偏激反社會
唔怪得連登仔咁撐侵
直接國定殺戮日喇
咁0元購物又算唔算反社會
仲要實行左
國定殺戮日
講真話又接受唔到
民主黨同共產黨個玻璃心其實差無幾
國定殺戮日
Cls呢件事完全係反民主反道德反自由
唔好盲撐到咁得唔得
假若香港有放任警察「超暴力1小時」
你地又會點講
強行執左法有咩用
你連監獄個人數
咁簡單既問題都搞唔掂

搞到家陣
偷野搶野都唔拉
你代入人地語境先啦
殺唔曬,成班垃圾生一大堆黑仔放養,唔係強姦就係打劫
如果周圍都係劫匪,點解差佬唔可以暴力加強執法?
即係d劫匪就有自由?

所以話,加州即使有零元購
依然係民主黨州份
因為係愚蠢既選民endorsed
可唔可以講下而家美國邊個州周圍都係劫匪
可唔可以順手講多少少犯罪率去到咩位先可以超暴力一小時
又可唔可以講下超暴力要由咩單位咩部政府部門定義
如果香港又用唔用得
求其問你幾個問題已經hang撚曬機啦傻仔
唔該用下你個死人腦自己思考下 唔好當trump神咁拜啦
仲聲大大話人係愚蠢既選民
見你蠢撚到隻豬咁仲自以為高一人等真係好尷尬
你只係一個連登仔咋傻鳩
咩州?賓州囉
要點定義?當地居民定義囉
要點先可以?侵講出嚟現場無人噓鳩佢果陣囉
如果造勢大會現場無人噓鳩
證明呢個方法佢哋都認同

而唔係隔日你打開每日時報隔空屈鳩人地痴鳩線無自由

你老母生你出嚟就hang機,唔撚蠢就叫加州班蠢閪唔好成鳩日埋怨零元購
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞