[本地足球] 2024/25 港超聯、亞冠二及香港隊討論區 (64)

346 回覆
1 Like 2 Dislike
馬斐再係咁落去 唔洗等到23歲 過多一兩季已經可以提早比傑志解約

不如早啲過Leeds 踢
跌到落pot 5

中華U20小組最後一名 
下屆分組抽籤將從本屆第3掉到第5檔次

中華U20在小組賽僅1和3敗積分1分排名在小組第五名(最後一名),下屆抽籤檔次安排依據上屆最終排名,目前最終排名是小組最後一名中1分淨勝球-5是最好的,但如果分成10組,中華隊下屆很可能落到第5檔次。
好彩香港守得到pot3
季初後場得佢最對板
不過佢個美國仔真係幾唔錯
香港決選名單幾時出
Deadline day deal
Name: Sebastian Pierre Nicot
Position :CM
Unknown to Biu Chun Rangers
https://www.transfermarkt.co.uk/sebastian-nicot/profil/spieler/1325081
慣例踢埋weekend聯賽
唔知佳 vas 傷成點
希望達快out 啦 幫唔到tim進步
佳無左都還好 仲有米高同袓連奴 但無vas大件事啲 唔想見到瘋子
荷蘭B隊
唔得啦 日本d踢法英國青訓唔岩用
去比利時/土耳其呢d可能有機
佢以前agency呢兩個聯賽好多connection
帶幾件蘇地盤佬過黎
https://www.instagram.com/p/DAitlD8uibp/
兩年前首度亮相港超聯,今季前獲聯賽盟主理文招手,短短加盟一個月間,18歲後衞周子謙(Tim)已獲「黃黑軍團」委以重任,於各項賽事擔正;由亞運代表到今年首度徵召成為「大港腳」,Tim的近期表現可謂驚喜不斷,這位理文新力軍將帶着拚勁勇闖亞洲賽舞台,令球迷倍感期待。

上月「亞冠盃2」分組賽對陣越南V1球隊南定FC正選上陣,踢足90分鐘的周子謙坦言當時緊張又期待:「始終以前未踢過呢類型嘅亞洲賽,亦都係第一次以理文球員身份擔正,多謝教練畀機會同信任我之餘,個心情都有少少緊張。我覺得自己表現都算得上合格,當然整體可以再做好啲,要學識點樣應對失誤,避免再畀對手搵到機會進攻。嚟緊去新加坡踢第二場分組賽,上年喺U22魚尾獅盃我都有踢過同一個場,會比較熟悉同易啲習慣個仿真草場地,呢個經驗相信對備戰都會有幫助。」

作為「亞冠盃2」陣中最年輕的球員,Tim形容隊友實力水準強勁,在他們身上獲益匪淺:「理文有好多有名氣嘅外援,而且大部分本地球員都係『大港腳』,每日同隊友練波,無論體能、對抗性、決策力、集中度、速度各方面都睇到有進步,自己落場都Sharp咗唔少,佢哋會帶動我想做得更好,所以好開心可以喺大球會踢波,感覺上個環境氛圍激發到球員成長。」

職業生涯只開始兩年左右,Tim已有幸嘗過歐洲足球的滋味。2023年的初夏,一個意想不到的機遇降臨,Tim憑港會七人賽的數分鐘表現,獲蘇超豪門格拉斯哥流浪的教練青睞:「喺上年嘅Soccer Seven,嗰陣時我有份代表港會落場踢,對手係格拉斯哥流浪,完場之後對面個教練走嚟邀請我一齊去食飯,跟住我哋晏晝就去咗港會餐廳飲咖啡,坐低傾陣計,佢就問我有冇興趣去試腳,感受嗰邊嘅水平,傾傾下就夾到個時間,成件事都幾random。我嗰日都只係踢咗7分鐘,當時都發揮得算okay,可能就係咁畀個教練留意到我,自己真係冇諗過會有咁突如其來嘅機會,屋企人知道之後都有啲驚訝,講笑問『點解揀中咗你嘅?』,最後趁聖誕節有假期,唔使返學就飛過去試腳。」

在港會前主教練東尼咸美頓的安排下,他12月遠赴蘇格蘭試腳,兩星期的旅程讓這位小將感受到本地與歐洲青年軍之間的差異:「一開始我係跟U18,感受到蘇格蘭同香港青年軍心態上嘅分別,本身蘇超競爭激烈,班U18離隊之後就好難再踢番波,好多青年軍付出所有青春畀足球,都只係想爭取份合約,如果無得踢可能就係去地盤打工。冇退路之下,佢哋每個球員都好有上進心,對待訓練嘅心態上會認真得多。」

試腳之旅的途中,格拉斯哥流浪的教練更給予Tim與B隊跟操的機會,令他大開眼界:「相差最遠嘅肯定係訓練強度上,B隊嗰班係真係職業球員,每位球員都有突出嘅優點、風格特質等等,而且歐洲人身型上嘅優勢、對抗性都更勝一籌,都難免會有比較,希望自己可以專注鑽研踢法,學吓點樣成為獨當一面嘅球員,進步到另一個層次水平。」

Tim亦大讚格拉斯哥流浪的球員毫無架子,試腳期間,球星達華尼亞(James Tavernier)更主動與他攀談:「嗰度比較少亞裔面孔嘅球員,達華尼亞就主動嚟問我打咩位、點解會喺度之類,佢好樂意同啲後生球員接觸交流,會係走廊同我哋握手打招呼,成個氛圍好似大家庭咁,其實好鼓勵到班青年軍,亦都畀我感受到前後輩之間嘅團結,自己好欣賞呢種球隊文化。」

【周子謙檔案】
出生日期:2006年3月11日(18歲)
身高:1米83
司職:右閘、中堅
球衣號碼:2
現效力球隊:理文

提早分配時間平衡足球與學業

與所有的香港中學生一樣,目前就讀拔萃男書院的Tim,同樣要面對成績的壓力,平衡踢波與學業,就成為他的一大課題:「上季試過凌晨兩三點做完功課,第二日練波或者踢比賽就會攰啲,雖然體力上比較吃力,我都會鞭策自己踢波要專心,返學就要認真上堂,Hea住咁樣返學就冇乜意思,我自己想繼續踢落去,所以今季就盡量提早分配時間,希望可以兼顧好兩邊。」

#周子謙 #Tim #理文 #亞冠盃2 #港超聯 #我撐本地波

圖/文: #Cindy #oncc #部分相片由周子謙提供
港會都幾癲,兩三下就推到佢去格流試腳
好似冇入到51人初選
對比某隊
巴拉克 慈英 李小恆拎passport 每日關注區
港會嘅人脈應該好強
Push
天樂 Keller 夏利神 9成9應該收皮
上面嗰三件入曬收貨
試腳之旅的途中,格拉斯哥流浪的教練更給予Tim與B隊跟操的機會,令他大開眼界:「相差最遠嘅肯定係訓練強度上,B隊嗰班係真係職業球員,每位球員都有突出嘅優點、風格特質等等,而且歐洲人身型上嘅優勢、對抗性都更勝一籌,都難免會有比較,希望自己可以專注鑽研踢法,學吓點樣成為獨當一面嘅球員,進步到另一個層次水平。」

隨「黃黑軍團」闖亞冠舞台 周子謙驚喜18歲
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/sport/20240930/bkn-20240930210500481-0930_00882_001.html

快啲外流啦
港英年代已經有英蘇外援,又唔見佢地中暑
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞