[本地足球] 2024/25 港超聯、亞冠二及香港隊討論區 (64)

347 回覆
1 Like 2 Dislike
我撐本地波 is with 傑志 Kitchee and 9 others

各位球迷朋友,大家好!10月8場港超聯賽事,當中有4場係免費直播,球迷朋友入到場請入場支持,行唔開要睇直播嘅,就留意番港台電視嘅頻道同播映時間嘅安排;當然免費直播經on.cc東網嘅App同Web都可以睇到啦!

至於10月嘅按次收費直播(PPV)總共有11場,當中包括4場港超聯、3場「賽馬會菁英盃」分組賽,同埋4場「高級組銀牌」嘅8強戰;而10月4場港超聯PPV會照樣提供套票,售價係原價嘅大概75折,「10月套票」已經開售,會一直賣到10月5日冠忠南區對均業北區開波前嘅30分鐘為止。

精液盃加左價 上季好似先30
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/sport/20240930/bkn-20240930191902156-0930_00882_001.html

亞冠盃2 理文抵新加坡 獲安排比賽場操練

【文嘉靖新加坡直擊】將於周三(2日)出戰「亞冠盃2」第二輪分組賽對淡濱尼流浪的理文,周一(30日)下午抵埗新加坡備戰,球隊於酒店整頓行裝後,傍晚前往比賽場地惹蘭勿剎體育場進行首日操練,助教司徒文俊稱讚這個安排,有助球隊盡早適應環境,在比賽中交出更好表現。

主隊提供了周三的比賽場予理文進行首日操練,助教司徒文俊認為這有助於球員熟習球場環境,對此大讚主隊悉心的安排:「以往出去作客,主隊未必畀到咁好質素嘅場去練波,我覺得呢個安排幾好。雖然呢度係仿真草場,但至少可以畀班球員喺比賽日同公開操練之前,提早熟習場地,對佢哋適應方面有一定嘅幫助。」但由於當地雷暴警告生效,場地管理員表示需等待警告取消後,才可進入草地範圍,原定5時正進行的操練,延誤約30分鐘才正式開始。

球隊操練大約進行一個半小時,包括熱身拉筋,開合跳、慢跑、逼搶練習及分組對抗賽等環節。不過中場黃威未有隨大隊練習,進行簡單傳球練習後,就在場邊稍作休息。主教練曾昭達透露,黃威因傷患仍在恢復當中,會視乎狀態安排陣容:「佢隻腳仲有少少傷未好,但係都帶埋佢嚟,喺場邊做簡單練習,就算今場未必上陣,都為下場對東方嘅聯賽做定準備。」

上年曾經於惹蘭勿剎體育場出戰「魚尾獅盃」,為U23代表隊奪得亞軍的後衞周子謙(Tim),相隔一年重遊舊地,就有另一番體會:「上年代表U23,可能只係抱住吸引經驗嘅心態,但今次我哋目標係要贏波,今場希望做好防守,針對淡濱尼流浪嘅空位去突擊,幫到球隊全取三分。」Tim亦表示飛行航程未有影響體能狀況,相信全隊狀態十足,已準備好應付接下來的分組賽事。
9月買過直播套票,好方便,返唔到轉頭
創辦卡拉OK「Red MR」的商人羅傑承,與其長女羅雪儀,今分別被一名債權人入稟高等法院,要求法院頒令兩人破產。根據司法機構網頁顯示,案件排期於本年11月26日聆訊。

呈請人Ho Ging Bunn Jadeson以債權人身份,向羅傑承和羅雪儀提出破產呈請。據悉,涉及債項達1千4百萬元。

案件編號:HCB6704、6705/2024
羅神
英國護照喺歐洲聯賽唔係都要當外援架咩英國脫左歐
自從澳門單官司之後愈黎愈霉
大廚:可以介紹你去🇯🇵喎
2020年7月6日
為港球壇施「手術」 羅傑承用最後一啖氣
講到唔攞返到咁
唔攞港超都無得出
港超會唔會集資拯救羅生? 一人捐一千
伍生出手?話晒昔日老友
歐文龍單野之後都冇再以前咁活躍
要養金仔,不了
搞飛馬都欠薪收場
斷左條財路
Lm
職業生涯只開始兩年左右,Tim已有幸嘗過歐洲足球的滋味。2023年的初夏,一個意想不到的機遇降臨,Tim憑港會七人賽的數分鐘表現,獲蘇超豪門格拉斯哥流浪的教練青睞:「喺上年嘅Soccer Seven,嗰陣時我有份代表港會落場踢,對手係格拉斯哥流浪,完場之後對面個教練走嚟邀請我一齊去食飯,跟住我哋晏晝就去咗港會餐廳飲咖啡,坐低傾陣計,佢就問我有冇興趣去試腳,感受嗰邊嘅水平,傾傾下就夾到個時間,成件事都幾random。我嗰日都只係踢咗7分鐘,當時都發揮得算okay,可能就係咁畀個教練留意到我,自己真係冇諗過會有咁突如其來嘅機會,屋企人知道之後都有啲驚訝,講笑問『點解揀中咗你嘅?』,最後趁聖誕節有假期,唔使返學就飛過去試腳。」

在港會前主教練東尼咸美頓的安排下,他12月遠赴蘇格蘭試腳,兩星期的旅程讓這位小將感受到本地與歐洲青年軍之間的差異:「一開始我係跟U18,感受到蘇格蘭同香港青年軍心態上嘅分別,本身蘇超競爭激烈,班U18離隊之後就好難再踢番波,好多青年軍付出所有青春畀足球,都只係想爭取份合約,如果無得踢可能就係去地盤打工。冇退路之下,佢哋每個球員都好有上進心,對待訓練嘅心態上會認真得多。」

試腳之旅的途中,格拉斯哥流浪的教練更給予Tim與B隊跟操的機會,令他大開眼界:「相差最遠嘅肯定係訓練強度上,B隊嗰班係真係職業球員,每位球員都有突出嘅優點、風格特質等等,而且歐洲人身型上嘅優勢、對抗性都更勝一籌,都難免會有比較,希望自己可以專注鑽研踢法,學吓點樣成為獨當一面嘅球員,進步到另一個層次水平。」

Tim亦大讚格拉斯哥流浪的球員毫無架子,試腳期間,球星達華尼亞(James Tavernier)更主動與他攀談:「嗰度比較少亞裔面孔嘅球員,達華尼亞就主動嚟問我打咩位、點解會喺度之類,佢好樂意同啲後生球員接觸交流,會係走廊同我哋握手打招呼,成個氛圍好似大家庭咁,其實好鼓勵到班青年軍,亦都畀我感受到前後輩之間嘅團結,自己好欣賞呢種球隊文化。」

隨「黃黑軍團」闖亞冠舞台 周子謙驚喜18歲
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/sport/20240930/bkn-20240930210500481-0930_00882_001.html
https://www.instagram.com/reel/DAiuV_BycuW/

印尼又歸化兩個血統兵
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞