深水埗文記車仔麵創逆市奇蹟?福榮街連佔5舖位變「文記街」

242 回覆
19 Like 92 Dislike
文記係貴姐
但點都唔係唔好食掛
4餸都60蚊
加埋底都70
飲埋野80
女朋友住深水埗幾廿年,明明間文記就好普通,唔知做乜呢十年八年上咗神枱,嗰時通常係諗唔倒食咩先會食佢,唔知依家做乜食佢都要排隊
本來就係一般車仔麵
只係上左舖
不過有時D野就係咁
唔係話咩特別好既野
係其他地方有特別差既
只要佢地保持到水準
你想食車仔麵去到唔會中伏已經夠
同星爺唔好叫秋香叫靚女既原理一樣
中過其他車仔麵伏就覺得佢地好咁囉
日本既拉麵都一樣係平民食物
50蚊唔洗大大碗
款款料用心整

係香港既拉麵先貴人三倍
仲要難食
1000yen 5算50,7算70,10算啦100
你要滙率去計都幾搞笑
根本車仔麵就好多間都冇特色
好似上面咁講係下欄嘢

但係文記算係喺一模一樣嘅車仔麵當中有少少特色

個湯算係有記憶點,啲水餃雞翼玻璃魷魚好多friend都話唔錯,餐肉都係炸過先出,我就唔覺得間間車仔麵都係咁做

有時你貪方便食唔出,鍾意喺屋企附近求其算,唔等於其他人食唔出細微嘅分別,有啲人放工嗰晚想食車仔麵,咪去食間有保證嘅深水埗文記囉
蒙麵高級好多,叫埋蜆叫埋特色湯底,加多串叉燒嘢飲差唔多$200一個人,上面啲人連文記都話貴

同埋文記中間好多舖頭都唔使排隊,蒙面裏面得四五張枱,日日都有10幾人係外邊等,要等成個鐘

兩間都好食
間鋪一定唔會舒服啲先
幾張枱勁窄,嘢飲都唔夠位擺
仲要對住個廁所
咁樣嘅代表一定唔係文記先,佢先一條街,咁佢味濃一定有一部份市場

代表肯定係譚仔三哥
話好食嗰啲,就話已經執笠
貴得黎一般
我過去馬德里食唔好
你重度?

不如唔用匯率計
日本買係1000蚊 香港150蚊
所以係日本包裝到上菜
香港好平民

Wooohooo 好野
咁?
肥哥?
乜而家唔係香港拉麵扮上菜,日本拉麵平民野
你堅係重度
又話日本包裝變上菜
又話日本拉麵平民野

反日撚真係每一個都重度
係連登D人就係鳩up架啦. 唔好食就一早執撚咗啦. 重點會開到5間舖.
講垃圾仲有大把例子啦
譚仔係米線界垃圾
文記一樣係車仔麵界既垃圾

唔洗分開計
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞