深水埗文記車仔麵創逆市奇蹟?福榮街連佔5舖位變「文記街」

242 回覆
19 Like 92 Dislike
本地餐廳不斷傳出結業消息,不少連鎖食肆及街坊小店都難敵淡市,無奈宣佈結束營業。不過,最近有網民發現位於深水埗的文記車仔麵在福榮街合共佔了5個舖位,加上有大批食客在門外排隊等候,可見在逆市下人氣仍然高企,笑言福榮街已經變成「文記街」,惟有網民卻因1原因決定不再幫襯?

車仔麵作為地道港式美食,可以自選心水湯底、麵底及餸菜,向來吸引不少旅客慕名一試。其中,位於深水埗的文記車仔麵曾獲《2018米芝蓮指南》街頭小食推介,多年來深受本地食客及遊客歡迎。文記車仔麵供應多款湯底、麵底及超過60款配料任選,當中以瑞士雞翼、自製韭菜餃、蘿蔔、豬手等最為受歡迎,吸引韓國食神白種元來港時特意前往「朝聖」,而在小紅書擁有過百萬粉絲的吳千語,亦曾大讚文記車仔麵是心目中「香港地道美食NO.1 」!

網民不解「點解咁多人?」 1原因不再幫襯
文記車仔麵的老闆由90年代起在白田邨擺檔賣車仔麵,至2010年轉至深水埗開店,至今人氣不減。帖文引來大批網民討論,有網民好奇「點解咁多人?係平定係好吃?」亦有網民批評文記車仔麵名過其實,「真難食」、「試過冇乜咁特別 」,又不解為何要花時間排隊吃車仔麵,「唔明價值喺邊,唔係食物問題係時間問題」。

據稱,文記車仔麵現時安排食客先在其中一間店外排隊點餐,再由職員安排座位,等候送餐。不過,此舉似乎引來食客不滿,「佢轉左要排隊買飛製造人流已經唔會再幫襯,食物質素好差」;亦有網民解釋,日前光顧時發現只有接受現金支付的店外排長龍,「掃qr code落單畀錢嗰間舖仲有位」。
https://std.stheadline.com/supplement/article/2627095/副刊-飲食街-深水埗文記車仔麵創逆市奇蹟-福榮街連佔5舖位變-文記街-食客批1原因不再幫襯
九記好食好多
餵狗
智商稅
黃店嚟 體諒下
痴線 有好食到咁咩
勁貴 知唔知咩叫車仔麵
早幾年食過一次
唔難食但同一般車仔麵無咩分別
依家屌你條隊仲誇張過拉麵舖
邊忽黃
價錢貴到可以買架車仔
我上次食呢間野當時仲係得2間鋪,嗰時都覺得唔好食
港豬真係笑撚死人
唔好食
樓上班連登仔係咁屌唔好食
偏偏人地係咁開舖
深水埗同長沙灣
都係麵
文記 九記 維記都係笑話黎
前後左右啲鋪文記老闆買㗎。
無人租自己租番。
利申:阿姐講
唔好睇少港豬嘅消費力
12子已經係一個好例子
未食過 想知有咩咁好食?
湯底?定料?
咪正正常常
未食過 好吃
講親飲食post 無論連登、fb都總有堆: 好難食、俾狗食、去過一次唔會再幫襯... 呢堆言論, 其實同現實多唔多人排, 開幾多摺幾多根本無關係
小紅書打卡鋪位
除咗雞翼好過其他車仔麵鋪
其他嘢都冇乜特別
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞