周殷廷將到200間學校School Tour義演 原來因一位無心向學女學生

223 回覆
1466 Like 78 Dislike
周殷廷(Yan Ting/YT)早前宣布會不收錢展開School Tour義演,鼓勵一眾莘莘學子,今日YT展開School Tour的第一站,親到中華基督教會扶輪中學,與150位中五、中六生見面,分享奮鬥經歷,並鼓勵學生們追尋夢想。

活動上,YT分享自己出道前如何叩門送Demo的經過,亦解釋決定展開School Tour的原因,原來全因一年前收到此校老師的電郵,指有一位女學生不想讀書,但如果周殷廷叫她,她便會讀。YT當時親到學校鼓勵女學生,一年後他在另一活動上見到對方,她已經成功考上大學。因為這件事,令YT得到啟發,原來自己一句說話可以這麼有力量,便決定展開School Tour義演。

YT除了分享以外,亦獻唱歌曲《晨星》,頑皮的他更即席邀請校長上台一齊合唱,令全場師生齊起哄。校長亦回禮送上自己創作的一首詩予YT作為感謝。

YT表示現已收到二百多間學校的邀請,據知全港有四百多間中學,他笑言只要學校找他,他都必定會去分享,預計整個School Tour維持一年。而他在分享會臨結束前,亦感謝學生們給他啟發,他承諾大家會上紅館,並說:「我們之後紅館見!」
賺夠 唔收錢做show
真正回饋社會
一邊可以用自己個影響力鼓勵學生
一邊又可以吸納新年輕fans

就算係marketing
又有邊位歌手肯哂呢啲時間去義演

真心respect
仲上紅館 依家要上啟德
原來而家學校會搵歌手,以前剩係作家,學者
個老師都好 起碼唔會屌柒佢不切實則
真係幫佢call YT
而個女仔唔好講考到幾多分
都叫上到大學
YT同個老師都叫有啲安慰
然後會見到有人話 呢個乜乜YT邊算係歌手呀
奀星仔咋嘛
佢就嚟變聖人咁,0缺點
慘得過啲學生會聽個所謂奀星嘅人鼓勵而去讀書,而唔睬你學校搵番嚟嘅所謂社會賢達
下⋯以為女人嚟⋯
唯一缺點就係中意熱刺
有無人覺得Yt太油膩,成日扮好人
Respect
YT加油
咁你想點
呢排我都賺夠啦
好型wo
200 間,每日去一間,都要大半年
要好有堅持
不嬲會
有冇順手食埋個女同學
真係做善事嫁咋,兩百幾日義工咁做
其實真係不切實際 冇咁多YT
你估人人都係你
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞