港漂創業蝕7位數 晚晚失眠 不敢向家人求助 專家建議別急於求成「工作與生活應平衡」

99 回覆
78 Like 23 Dislike
中晒
同意佢地只係一隻畜生
落到黎香港就扮人類
https://youtu.be/z0wRvbbh1e0?si=ZbjVC5SBwY4bJu3j

人地㗎仔住左一年已經好撚流利
你以為
正確啲講創業呢家野本身就高風險
如果唔係個個都自己做老闆去指指點點人啦,唔會走去返工俾人指指點點啦?
已經唔係地點問題,係創業創到輸幾代身家本身就好撚常見,冇撚野好講,同你去買唔中六合彩一樣冇野好樣冇野好幫
2018年夥同拍檔創業,開設學生公寓,為新來港讀書的內地學生提供一站式租樓服務

撞正水尾
黎香港創業仲以為係創科,原來係做地主劏房閹返上面落黎嘅人
原因是該港漂在港6年還沒突破語言關,更表示香港住得狹小,叫外賣又貴又不方便。
6年都講唔掂 支那狗快撚啲死返去
今次又想r啲咩funding?
其實佢搵4萬人地同鄉搵1萬5
佢已經當自己人上人

但佢都唔開心咁係人既問題
佢做人太鍾意同人比較
遲早有堆抑鬱症

又鍾意放野上網呃存在感
又要曬自己4萬人工
又要人同情佢
呢條女痴L線

遲早遇到網絡騙子連錢都冇埋
唔係應該慶幸咩,只係班蠢閪同你爭
係咪假新聞
連登都成日吹話香港人喺英國好唔掂
回流返香港
現實中有幾多個回流?
最仆街係呢班人完全唔融入,無論好壞對錯都唔會改變,更可以話唔尊重你嘅差異,要人地就佢,要服務佢嘅文化風俗,最後更加要你變埋佢
有能力去北美一早去咗啦,留返去香港果d係隔過嘅渣來咋
依家美國個政治環境反中反得好勁喎
仲連累埋其他asian
認真,工作上我美國日本都去過留一陣,嗰面未必更加包容,我見係啲大陸去嘅唔似香港咁
美國夢咁多人想黎係正常
但人地去美國係融入去改變自己
班大陸佬係想將香港變大陸
都冇撚腦
落黎個堆人可以連廣東話都唔學
叫香港人學返普通話就佢地
香港人去上海揾食 又會識講上海話咩?
如果你想做上海人生意 識講上海話真係著數好多
論排外上海人仲勁
邊有咁易學得到
你都好呀,有七位數可以蝕
我$7000都冇得蝕
就算你面對面屌呢班友都一樣

佢地賺錢大過所有
研發草藥丸?

明明當初香港有好多機會,作為全球最早有互聯網access嘅地方之一
最後IT創科全部黃曬,讓曬比深圳
CS﹑IE從神科慘變乞食水泡科,真心sad
雖然依點都有地產霸權因素
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞